Politic

Anatol Șalaru: „Este o foame de muniție, de arme pe frontul din Ucraina”

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

„Rolul Ucrainei în acest război este unul foarte mic, importanți sunt doi actori, Rusia și Occidentul. Atâta timp cât Occidentul oferă arme Ucrainei cu țârâita la fel sunt și succesele pe care Ucraina le are pe linia frontului,” a spus fostul ministru al Apărării Anatol Şalaru, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.

„Aici este un război al economiilor, tehnologiilor, un război al armelor avansate pe care Ucraina încă nu le-a primit și dacă vedeți că Occidentul nu a dat nici proiectilele de calibrul 155 mm, nu a dat încă nici avioane, dau rachete cu țârâita. Este o foame de muniție, de arme în armata ucraineană, cum vreți care o țară este inferioară mult Rusiei ca putere economică, militară, ca număr de militari, de populației, cum vreți să câștige. Atâta timp cât în Occident mai sunt „idioți utili” care cred că se pot înțelege cu Putin, că poate dacă ne așezăm la masa tratativelor putem să-l convingem pe Putin să oprească războiul, să se retragă, să fie mai binevoitori, atâta timp vom avea situația pe care o avem astăzi,” a spus Anatol Șalaru.

Fostul ministru a menționat că Ucraina își pierde oamenii, își sacrifică viețile copiilor din cauza unor naivități a unor lideri din Occident.

„Situația este foarte gravă astăzi nu numai în Ucraina, dar și în Occident. Ați văzut Macron s-a trezit la viață și a spus, soarta de azi a Ucrainei va fi mâine în Europa. Ce se întâmplă astăzi în Ucraina se va întâmpla mâine în Europa, iar Putin are un singur scop. Pentru Putin Ucraina ori va fi ca o parte a Rusiei, ori nu va fi deloc. Deci, nu-i vorba doar de Marea Neagră, e vorba de un teritoriu mult mai mare și mult mai important și nu degeaba Polonia se înarmează, în România acum se discută că poate nu ar fi bine să transmit Ucrainei acest sistem Patriot, fiindcă nu se știe dacă Rusia se va opri la Prut sau nu se va opri, în cazul în care va câștiga în Ucraina. Toată lumea este îngrijorată, dar mai ales politicieni din Europa și-au tras în mintea lor niște linii roșii peste care nu vor să treacă. Chiar și Polonia care și-a creat mari probleme Ucrainei, probleme economice,” mai spune Șalaru.

Anatol Șalaru a precizat că lumea încă nu este conștientă de toate grozăviile războiului pe care Putin vrea să-l declanșeze împotriva întregii lumi civilizate. 

„În acest parcurs a unui dictator cum este Putin și au mai fost ca el mulți în lumea asta, războiul este pe la capătul carierei, ultima etapă a unui dictator. Acest război costă foarte mult, iar occidentul încă nu are curajul necesar de a sprijini Ucraina ca să câștige războiul. Occidentul trebuie să înțeleagă că viețile ucrainenilor sunt la fel de scumpe ca și viețile copiilor lor,” a mai adăugat acesta.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 14 mai o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter