Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a avut o întrevedere cu șeful delegației Uniunii Europene (UE) la Chișinău, Jānis Mažeiks.
În cadrul întâlnirii, au fost abordate subiecte ce țin de sectorul financiar-bancar al Republicii Moldova, progresele înregistrate în procesul de aderare la Sistemul Unic de Plăți în Euro (SEPA), precum și concluziile și recomandările principale ale Raportului de extindere al UE pentru anul 2024 privind Republica Moldova și acțiunile orientate spre îndeplinirea criteriilor de aderare la UE.
„Aceste discuții reflectă angajamentul ferm al BNM de a consolida parcursul european al Republicii Moldova. Prin adoptarea normelor UE, sectorul bancar al Moldovei va activa conform regulilor europene, ceea ce va permite sporirea interesului față de piața bancară autohtonă pentru investitorii europeni, creșterea concurenței în sector, sporirea calității serviciilor bancare și a securității tranzacțiilor, precum și beneficii pentru cetățeni”, a declarat Anca Dragu.
Guvernatoarea BNM a precizat că reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și ai altor instituții din Republica Moldova au participat recent la sesiunile de screening bilateral. Acestea sunt o etapă a negocierilor de aderare la UE, în cadrul cărora Republica Moldova a informat Comisia Europeană despre nivelul curent de aliniere a cadrului normativ și instituțional la principiile, prevederile și standardele acquis-ului UE, capacitatea administrativă existentă, precum și planurile ulterioare de transpunere și implementare integrală a întregului acquis.
Totodată, șefa băncii centrale și-a exprimat speranța că perspectivele de colaborare cu UE vor fi extinse pe mai multe dimensiuni, cum ar fi: îmbunătățirea cadrului de supraveghere și reglementare a sectorului bancar și nebancar, rezoluția bancară, domeniul cercetării și altele.
Menționăm că pregătirea dosarului de aderare a Republicii Moldova la Sistemul Unic de Plăți în Euro, care a fost înaintat spre evaluare către Consiliul European al Plăților la data de 30 ianuarie 2024, s-a realizat cu sprijinul proiectului Twinning finanțat de Uniunea Europeană ”Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”, de care Banca Națională a Moldovei a beneficiat în perioada octombrie 2021- aprilie 2024.