Actualitate

Lilia Dabija, despre situația la Air Moldova: Este o companie și o entitate privată, doar sintagma Moldova ne duce în eroare

post-img
Lilia Dabija, despre situația la Air Moldova
Sursa foto: tvr/simbol

Compania Air Moldova este la un pas de faliment. Cel mai mare operator aerian din Republica Moldova a suspendat toate zborurile până pe 16 iunie. În acest context, Lilia Dabija, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova că aceasta este o entitate privată care a ajuns în acestă situație din cauza managementului defectuos. Demnitarul a menționat că autoritățile sunt în negocieri cu alți operatori aerieni pentru a oferi alternative cetățenilor.

„Air Moldova este o companie și o entitate privată. Din Air Moldova doar sintagma Moldova ne duce în eroare și fiind o entitate privată, datorită manegementului defectuos au acumulat datorii exorbitante în raport cu prestatorii de servicii aeroportuare și în raport cu eurocontrolul. Ceea ce poate face statul este ca să asigure că consumatorii care au procurat bilete de la această entitate privată să își restituie bani. Am comunicat noi la minister cât și colegii noștri la Autoritatea Aeronautică Civilă care de altfel este și organ de control pentru protecția consumatorilor în astfel de situații, care sunt procedurile legale ce urmează a fi întreprinse de fiecare consumator. Să se adreseze Air Moldova. Air Moldova este obligată, în termeni, să trimită o notificare prin email dacă zborurile au fost anulate în speță să se asigure inclusiv repararea prejudiciilor cauzate prin anularea acestor zboruri. Air Moldova urmează să achite aceste costuri și aceste prejudicii. În caz contral este pasibilă de răspundere”, a declarat Lilia Dabija în platoul TVR Moldova.

În context, Dabija a precizat că ministerul are în plan elaborarea unui concept de dezvoltare în ceea ce privește unicul aeroport funcțional din R. Moldova, dar și modificarea taxei aeroportuare.  

„Avem multe planuri de dezvoltare. La solicitarea prim-ministrului Dorin Recean suntem pe ultima sută de metri în definitivarea unui plan de dezvoltare a aeroportului și la revizuirea mărimii taxei aeroportuare, mă refer aici la taxa de modernizare care este achitată aici de fiecare pasager la plecare din R. Moldova, 9 euro se încasează la moment. Suma care urma a fi utilizată exclusiv în modernizarea aeroportului. Observăm că nu a fost atins acest obiectiv, facem și aici anumite calcule și analizare ca să venim către publicul larg cu anumite dovezi. Obiectivul nostru esențial la moment este să scădem această taxă și să asigură evoluția și dezvoltarea aeroportului astfel încât să atragem cât mai mulți operatori, inclusiv operatori low-cost pe piața noastră de servicii aeriene. Suntem la moment în discuții cu diferiți operatori, inclusiv cu cei din România, cu cei din Ungaria, cu cei din Polonia, astfel încât piața noastră să servească loc de prestare a acestor servicii, să fie o piață sigură de dezvoltare și cel mai important să acoperim acele destinații de zboruri care nu mai sunt acoperite la moment de AIR Moldova”, a punctat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

În ceea ce privește construcția sau dezvoltarea unui nou aeroport, Dabija a specificat că există un concept în privința aeroportului Mărculești. 

„Avem conform planului de activitate a Guvernului pe acest an elaborarea unui concept privind dezvoltarea aeroportului de la Mărculești. Aici trebuie să elaborăm un studiu de fezabilitate care să justifice investițiile și utilizarea acestui aeroport pentru partea de nord a R. Moldova”, a declarat Dabija.

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” cu participarea ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, poate fi urmărită mai jos. 

Într-un comunicat de presă, compania Air Moldova anunţă că a prelungit cu trei săptămâni perioada în care nu va face curse aeriene. Pasagerii ale căror zboruri au fost anulate au primit o notificare prin email. Ei pot cere rambursarea integrală a costului biletului, urmând instrucțiunile primite în posta electronică. Responsabilii de la Air Moldova îi asigură că fiecare caz în parte va fi soluţionat. 

Amintim că, la începutul lunii mai, Air Moldova a anunțat că suspendă toate cursele și anulează vânzarea biletelor. Operatorul a precizat că a depus o cerere în instanţă pentru a începe restructurarea accelerată a companiei, în scopul evitării falimentului. În luna martie, Compania aeriană low-cost Wizz Air a decis să închidă baza operaţională de la Chişinău din cauza îngrijorărilor legate de securitatea spațiului aerian.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter