Liderul secesionist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, solicită folosirea banilor din bugetele locale pentru achitarea salariilor angajaților din domeniul public în condițiile crizei energetice din regiune provocată de oprirea furnizării gazelor pe malul stâng al Nistrului de către Gazprom.
„Resursele noastre sunt limitate. Principala sursă a trezoreriei statului - veniturile fiscale - sunt în prezent minime. (...) În Transnistria, continuă situația excepțională în economie, în temeiul căreia consider că este corect să acordăm executivului dreptul de a utiliza banii rămași în conturile bugetelor locale, formate în baza acumulărilor din anul trecut, pentru plata salariilor angajaților din sectorul public”, se spune într-o postare a liderului pro-rus secesionist pe canalul său de Telegram.
„Am depus o inițiativă legislativă, problema este urgentă, prin urmare, proiectul de lege a fost întocmit în regim de necesitate legislativă, care necesită o examinare prioritară.”
Pe 24 februarie, Tiraspolul a decis să majoreze tarifele la gaz, electricitate, energie termică, alimentare cu apă și canalizare din cauza prețului la gazele naturale livrate de un offshore elvețian, cu management maghiar, pe banii Rusiei.
Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză economică provocată de oprirea gazelor de către gigantul rusesc Gazprom.
În decembrie 2024, după ce a expirat acordul cu privire la tranzitul gazelor prin Ucraina, Rusia a refuzat să își continue livrările pentru malul stâng al Nistrului prin Gazoductul Transbalcanic.
Până în decembrie 2025, deficitul bugetului transnistrean a fost acoperit de întreprinderile industriale din regiunea transnistreană, în special de Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres).
De asemenea, până la 1 ianuarie 2025, malul drept al Nistrului achita lunar către Moldgres 20 de milioane de dolari pentru energia electrică.