Politic

Deputați Șor și PCRM, în vizită la Moscova. Ce au vorbit aceștia cu deputații din Duma de Stat a Rusiei

Deputați Șor și PCRM, în vizită la Moscova
Sursa video: TVR MOLDOVA

Acţiuni sfidătoare ale opoziţiei de la Chişinău la adresa statalităţii Republicii Moldova. Trei deputaţi de la PCRM şi PARTIDUL ŞOR au mers la Moscova şi au avut o întrevedere cu președintele Comitetului pentru relații internaționale din Duma de Stat a Rusiei, Leonid Sluțkii, cel care, în urmă cu două zile, a declarat că regiunea transnistreană este pământ rusesc.

Din delegaţie au făcut parte deputaţii Reghina Apostolova şi Petru Jardan, de la partidul Șor dar şi deputatul PCRM, Constantin Starîș. Ei s-au întâlnit cu președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki, și cu vicepreședintele Comitetului, Dmitri Novikov. Au fost discuții despre asigurarea Republicii Moldova cu gaze naturale la prețuri accesibile, precum şi ridicarea embargoului rusesc asupra produselor agricole. În comunicatele de presă emise de Partidul ŞOR, este notat că, cităm: Sluțki a accentuat că poziția Federației Ruse în privința soluționării conflictului transnistrean a rămas neschimbată (...) . Președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a mai spus că Rusia este gata să se implice în identificarea unui dialog dintre Chișinău și Tiraspol. (...) Leonid Sluțki şi-a reiterat poziția că Federația Rusă susține integritatea teritorială a Republicii Moldova. Doar că, in urmă cu câteva zile, Sluţki declara cu totul altceva în cadrul unei conferinţe de presă.

LEONID SLUȚKII deputat în Duma de Stat a Rusiei: „Regiunea transnistreană - acesta este teritoriul nostru. Principalul lucru care există pe acest teritoriu este economia. Este necesar să revigorăm aeroportul din Tiraspol. Este necesar să dezvoltăm, pe lângă Centrala electrică de la Cuciurgan, și alte proiecte semnificative de infrastructură, iar acum acest lucru se întâmplă.” Analiştii politici susţin că gestul parlamentarilor se încadrează perfect în politica externă promovată de PCRM şi Partidul ŞOR. TELEFON ANATOL ŢĂRANU analist politic: „Plecarea la Moscova este nimic altceva decât încercarea de a pune într-o situație jenantă actuala guvernare, încercând în aşa fel că actuala guvernare, chipurile nu dorește să negocieze cu Rusia un preţ convenabil la gaze pentru Republica Moldova. De fapt, ei prin aceasta încă odată demonstrează că .... practic se poziționează contra suveranității Republicii Moldova ca stat.” Situaţia a fost comentată de președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu. El crede că nu există posibilitatea de a obține un preț mai mic la gazele naturale, motiv pentru care autorităţile de la Chişinău nu vor începe negocierile, mai ales că discuţiile au conotaţie politică. IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Trebuie să intri într-o discuție pe care, cum am spus datoria de 8 miliarde. Noi nu o să o acceptăm niciodată, pentru că nu e a noastră. Un statut nu știu de care, cum s-a scăpat cu vorba un reprezentant al coloanei a 5-a aici – statut federativ, noi nu o să acceptăm niciodată. Care e sensul să te duci la Moscova, să ceri? Să faci turism încolo și înapoi? De ce să dăm curs la asemenea chemări care apriori nu au nici un rezultat.” Igor Grosu a mai declarat că opoziţia încearcă prin acțiunilor lor să destabilizeze situaţia în Republica Moldova.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter