Politic

Solicitarea UTA Găgăuzia a celor cinci mandate de deputat în Parlamentul R. Moldova, în atenția experților

Solicitarea UTA Găgăuzia
Sursa video: TVR MOLDOVA

Dacă va fi modificat Codul Electoral după bunul plac al celor din Găgăuzia, atunci sistemul electoral s-ar transforma din proporțional în mixt. Este părerea experților de la Promo-LEX după ce, ieri, Adunarea Populară a Găgăuziei au solicitat cinci mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Pe de altă parte, analiştii politici spun că intenția anunțată de la Comrat ar fi, de fapt, a Moscovei care încearcă să destabilizeze situaţia în Republica Moldova.

Potrivit experților Promo-LEX, inițiativa legislativă a fost înregistrată la Parlament de la începutul lunii iunie. Experţii susţin că nu înţeleg solicitarea celor din Găgăuzia de a obţine mai multe drepturi, din momentul în care deja se bucură de o largă reprezentare politică.

NICOLAE PANFIL expert electoral Promo-LEX: "Știm foarte bine că bașcanul Găgăuziei este membru al Guvernului din oficiu, Adunarea Populară a Găgăuziei are dreptul la inițiativă legislativă. Cumva sunt neclare aceste cerințe în condițiile în care beneficiază de aceste drepturi. Ar fi o situație stranie în care pe teritoriul unei țări să avem sistem electoral dual, în care o parte a țării să voteze într-un sistem majoritar, să spunem așa, ca într-un final să avem sistem mixt."

O iniţiativă similară a fost înaintată şi în anul 2020, dar atunci a fost ignorată. Deputaţii PAS spun că solicitarea celor din autonomia găgăuză este o sfidare a autorităţilor constituţionale de la Chişinău.

TELEFON OAZU NANTOI deputat PAS: "Timp de 28 de ani de la existența acestei autonomii, în funcție de conjectura politică apar diferite speculații. Ba ei desfășoară referendumuri ilegale şi chipurile se pornesc în Uniunea Vamală Euroasiatică după aceea fără jenă primesc banii de la UE. Ba actuala componență se luptă pentru panglica Sfântul Gheorghe Şi această solicitare este o provocare foarte primitivă care nu are nici o şansă noi nu putem să mergem pe discriminarea întregii populaţii în situația când la alegeri în UTA ies 50, 60 de mii de alegători dar ei cer 5 mandate. În baza cărui criteriu? De ce nu cer 51 de mandate?"

De aceeaşi părere sunt şi analiştii politici care susţin că iniţiativa legislativă este discriminatorie faţă de alte regiuni şi ar crea un precedent periculos.

TELEFON NICOLAE NEGRU analist politic: "E, de fapt, o formă de federalizare a Republicii Moldova. Atunci când nu-şi reușesc pe ușă, se încearcă a intra pe fereastră. Dacă nu se schimbă Constituția, Codul Electoral nu poate fi schimbat. Dacă li se acordă găgăuzilor dreptul de a avea 5 reprezentanți in Parlamentul RM, atunci cu atât mai mult să li se acorde şi transnistrenilor. Asta iar da Moscovei o pârghie asupra R. Moldova, fiindcă știm că Comratul se supune întregime Moscovei."

Cei de la Promo-LEX spun că sunt necesare modificări la Codul Electoral, dar într-o altă direcţie.

NICOLAE PANFIL expert electoral Promo-LEX: "Alegerile care au loc pentru Adunarea Populară, pentru bașcanul Găgăuziei la fel să fie reglementate în codul electoral. În prezent, avem o situație stranie în care pe un teritoriu control de autoritățile RM se desfășoară alegeri despre care nu avem nimic spus în Codul Electoral. Este un articol 246 în care se spune că orice ale organele electoral create ar fi ilegale."

Oficialii Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia cer cinci mandate de deputat dintre cele 101 din Parlamentul Republicii Moldova. În caz contrar, amenință că vor ignora alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Legea Republicii Moldova cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova pe 23 decembrie 1994. Autonomia include 27 de localităţi, în care trăiesc circa 160 de mii de persoane.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter