Social

Un nou drum, construit după standarde europene, a fost inaugurat astăzi în raionul Cimişlia

Un nou drum, construit după standarde europene, a fost inaugurat astăzi în raionul Cimişlia

Un nou drum, construit după standarde europene de calitate, a fost inaugurat astăzi în raionul Cimişlia. Şoseaua are o importanţă strategică pentru că face legătura între cinci localităţi din această zonă a Republicii Moldova. Construcţia drumului a fost finanţată de Banca Europeană de Investiţii.

Lucrările la drumul M3 a început în 2019 şi sunt derulate de compania din Turcia care a construit şi varianta de ocolire a oraşului Sângerei.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Drumul are două benzi de circulaţie pe toată distanţa. Proiectul a inclus inclusiv construcţia mai multor poduri şi canale de scurgere a apelor pluviale. Costul total al lucrărilor se ridică la 30 de milioane de euro”.

În cadrul proiectului a fost reabilitat podul de lângă satul Porumbrei şi au fost construite alte 7 poduri şi 19 podeţe. Şoseaua are o lungime de peste 19 kilometri şi trece pe lângă orașul Cimișlia şi satele Iurievca, Porumbrei, Sagaidac, Gradiște şi Coștangalia.

SERGIU BEJAN, director general interimar, ASD: „Dacă am vorbi despre notă, aş da un 10, dar eu întotdeauna fac 10 cu rezervă. Pe elementele de rezistenţă noi avem garanţiile de exploatare. Vorbim aici pentru un drum de beton asfaltic între 15 şi 18 ani”.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Este o parte importantă a traseului M 3 care duce de la Chişinău la Giurgiuleşti. Astfel se va scurta traseul cu cel puţin 11-12 kilometri”.

La inaugurarea şoselei au participat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi ambasadorul Uniuni Europene în Republica Moldova, Janis Mezeiks.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Mă bucur să vedem finalitate. Ştim că în ultimul deceniu am văzut multe segmente de drum pe care lucrările au tot întârziat. Acum iată vedem o schimbare de viteză şi vedem că pe toate traseele se lucrează. Unele dintre ele se dau în exploatare”.

EXCELENŢA SA JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Cred că este un drum european, se vede că e de calitate. Este o realizare simbolică şi din punct de vedere al reintegrării Republicii Moldova în UE. Acum, fiind ţară candidat, devine din ce în ce mai importantă integrarea economică a Republicii Moldova cu ţările europene”.

Guvernul s-a împrumutat de la Banca Europeană de Investiţii pentru construcţia acestei şosele. Potrivit Administraţiei de Stat a Drumurilor, până la sfârşitul anului se vor da în exploatare peste 200 de kilometri de drumuri reparate capital sau construite de la zero.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter