Social

IGSU atenționează despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

post-img
imagine simbol

Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU) atenționează oamenii despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație. Pompierii avertizează cetățenii Republicii Moldova că în condiții de vânt și umiditate redusă focarele de ardere se răspândesc cu repeziciune pe arii extinse, fiind un pericol pentru sectorul forestier, terenurile agricole, precum și pentru sectorul locativ.

Înregistrarea temperaturilor ridicate, care nu sunt caracteristice sezonului rece a anului, pot favoriza izbucnirea incendiilor de proporții în urma igienizării și aprinderii vegetației uscate, menționează specialiștii.

În acest sens, salvatorii recomandă persoanelor să evite utilizarea focului deschis la nimicirea vegetației, stufărișului și resturilor menajere.

Totodată, adulții sunt rugați să supravegheze copiii și să nu le permită jocul cu focul și alte surse de aprindere. Mai mult, oamenii sunt îndemnați să nu arunce chibrituri, țigări sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole.

Pentru prevenirea incendiilor cu caracter natural specialiștii IGSU îndeamnă societatea să fie mai responsabili, evitând aprinderea suprafețelor de teren, pentru ca focul să nu nimicească flora și fauna Republicii Moldova.

Potrivit datelor statistice ale IGSU, pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate 4780 de intervenții ale pompierilor la lichidarea focarelor de vegetație uscată, în urma cărora au fost compromise peste 11600 ha de teren.

În caz de situații de risc și excepționale persoanele sunt îndemnate să apeleze Serviciul 112.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter