Actualitate

Astăzi au fost comemorați ostaşii români care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial

Astăzi au fost comemorați ostaşii români care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial

Înălțarea Domnului este și ziua comemorării eroilor români. La cimitirele româneşti unde îşi dorm somnul de veci mii de ostaşi care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, au fost organizate, și în acest an, slujbe de pomenire. A fost și un moment de reflecţie, pentru că, după zeci de ani de pace, alţi tineri mor acum pe frontul din Ucraina.

În Cimitirul „Onoare" din satul Ţiganca, raionul Cantemir, sunt înhumaţi peste o mie de eroi români căzuţi în luptele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Localnici, oaspeţi din România, reprezentaţi ai administraţiilor publice locale şi diplomaţi i-au comemorat pe cei care au luptat pentru pace.

„Bunicul meu a murit în război şi tătăl meu a rămas la 10 ani fară tată, a fost foarte greu că erau trei copii mici. E aici înhumat? - Da. Tudorie Ioan." 

„Aici este bunicul soţiei care s-a jertfit pentru Patria Mare, aici l-am găsit şi acum datoria noastră este să le aprindem o lumânare.”

Cimitirul de la Ţiganca a fost reconstruit şi inaugurat în 2 iunie 2006, în prezența Regelui Mihai I al României.

„Înaite spre Marea Unire, Hotaru nedrept sa-l zdrobim, să trecem Carpaţii ne trebuie Ardealul de o fi să ne îngropăm de vii.”

Şi la Cimitirul Eroilor din Stoicani, raionul Soroca, sunt înhumaţi 78 de ostaşi români. Osemintele acestora au fost descoperite acum 15 ani, în gropi comune.

„Venim aici în memoria lor şi este o lecţie de patriotism pentru elevii noştri, de a trăi şi avea. În suflet aşa valori ca Patria, Pacea.”

„Stăm cu picioarele pe un pământ udat de eroi Români, 78 de eroi, soldaţi români care-şi dorm somnul în pământul Stoicaniului, departe de casa lor, de pământul care s-au născut.”

Şi la Cernăuţi, în Cimitirul Vechi, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru toţi ostașii români, inclusiv cei care au murit în lagăre și în închisori.

ELENA NANDRIŞ, fost primar, Comuna Mahala: „Au  fost prinşi arestaţi şi duşi în închisoarea din Cernăuţi, acolo au fost omorâţi. Au luptat ca să trăiască liber şi să nu fie sub cizma rusească, sau marele elibiratori, atunci nu şi acum tot nu vrem.”

CRISTOFOR GABOR, preot: „Ei şi-au dat viaţa pentru noi, ca nouă să ne fie bine şi ca noi acum să putem vorbi limba maternă, a mamei şi a tatei, unde ne-am născut în familii de români din Bucovina.”

Ziua Eroilor este celebrată în fiecare an de Ziua Înălţării Domnului.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter