Cultură

A ieşit de sub tipar volumul trei al cărții "Războiul Monumentelor", scrisă de avocatul Iulian Rusanovschi

A ieşit de sub tipar volumul trei al cărții "Războiul Monumentelor", scrisă de avocatul Iulian Rusanovschi

Cartea întregeşte trilogia anunţată în 2018 care și-a propus să scoată din anonimat eroismul militarilor români căzuţi pentru reîntregirea ţării şi eliberarea Basarabiei. Lansarea a avut loc, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

Volumul trei are peste o mie de pagini dedicate eroilor români şi basarabeni, căzuţi în cele două războaie mondiale pe diferite fronturi. Cartea conţine hărţi de epocă, documente de arhivă, informaţii de la martorii oculari şi fotografii a monumentelor de război.

IULIAN RUSANOVSCHI avocat: Volumul trei este practice un document care va servi pentru viitor la restabilirea monumentelor şi anume în sprijinul identificării eroilor care au căzut într-o localitate sau alta, pentru a fi eternizate numele lor pe monumentele ce urmează a fi restabilite.

Trilogia "Războiul Monumentelor" reprezintă o luptă împotriva uitării.

VIOREL COJOCARU, preot, Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", Chișinău: Cartea aceasta vine cumva să puncteze că avem rămăşiţe că pe acest pământ s-a vărsat sânge pentru contribuţia şi unităţii neamului nostru românesc.

ALEXANDRU ARSENIE, deputat în primul Parlament: Este o continuitate a unei idei ce cuprinde întreaga unitate, demnitate, ca valoare supremă şi binecuvântată de Dumnezeu a neamului românesc.

Cartea a fost editată şi tipărită cu spijinului financiar de 250 de mii de lei al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din Guvernului României.

ADRIAN DUPU, secretar de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova: Mă bucur că am putut prin Departamentul pentru Relaţii cu Republica Moldova, aces volum care este rezultatul unei munci asiduie şi care ne ajută să pătrăm memoria colectivă.

Lucrarea va putea fi găsită și studiată in bibliotecile din Republica Moldova și la sediul Asociaţiei "Monumentum".

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter