Actualitate

/ TVR Bref / Intervenție în spațiul informațional din România, oamenii lui Șor, fără salarii

post-img
13 iunie 2024, Parlament. Șapte deputați Vasile Bolea, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Irina Lozovan, Marina Tauber, Reghina Apostolova și Alexandr Nesterovschi, sancționați pentru alte nereguli în legislativ
Sursa foto: PARLAMENT.RM

TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc vineri, pe 2 mai.

Atac de interferență: România a depistat o rețea de site-uri false, care acționează în stil rusesc

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații din România a transmis, vineri seară, că a fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor instituții publice, televiziuni și agenții de presă importante - Guvernul României, Ministerul Sănătății, TVR 1, DIGI24, Hotnews, Adevărul, Libertatea - , utilizată pentru promovarea de conținut înșelător în scopul inducerii în eroare a populației și influențării în mod negativ a percepției acesteia. Această acțiune are trăsăturile unei operațiuni „Doppelganger” (uzurparea identității/ alter-ego / profil fals), o tactică FIMI favorizată de Kremlin prin care le sunt atribuite știri false instituțiilor media de renume sau celebrităților pentru ca, prin înșelarea publicului, să fie infiltrată propaganda Kremlinului.


 

Alegeri prezidențiale în România: Câte persoane au votat în R. Moldova în prima zi de scrutin

Vineri a fost prima zi de vot în diaspora la alegerile prezidenţiale din România. Toate cele 64 de secții de votare de pe teritoriul Republicii Moldova sunt deschise, iar cetățenii își pot exercita dreptul la vot. Vineri seară, la ora 21:00, au votat în Republica Moldova 11.648 de persoane. În total, în afara României, la această oră, au votat peste 110.000 de alegători. În nordul R. Moldova, vor fi 18 secții, în centru - 38, dintre care 20 în Chișinău, iar în sud - 8 secții de votare. Procesul electoral în Diaspora se desfășoară timp de trei zile consecutive: 2, 3 și 4 mai. Alegătorii români din afara granițelor pot vota la orice secție, prin înscriere pe listele electorale suplimentare. Votul din străinătate se va încheia duminică, 4 mai, la ora 21:00 (ora României). Conform Autorității Electorale Permanente de la București, programul poate fi prelungit cu maximum trei ore, dacă la ora închiderii se mai află alegători în incinta sau în apropierea secției de votare.

 


În R. Moldova, se deschide prima fabrică de producere a pieselor prefabricate din beton armat

Un nou acord de ajutor de stat a fost semnat între Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării şi reprezentanţii mediului de afaceri. Este vorba de un proiect co-finanţat de stat în proporţie de 60%. Cu această investiţie va fi construită prima fabrică modernă din Republica Moldova de producere a pieselor prefabricate din beton armat, destinate construcțiilor industriale, comerciale și infrastructurii rutiere. Investitorul activează în domeniul construcţiilor de imobile comerciale şi industriale din 2014. În noul proiect se vor investi peste 72 de milioane de lei. Din această sumă, peste 43 de milioane va fi co-finanţarea statului, o parte sub formă de grant, iar cealaltă ca scutire parţială de la plata impozitului pe venit. Totodată, vor fi create cel puţin 40 de locuri noi de muncă.


 

Ulanov, Nesterovschi și Lozovanu rămân fără salariu de la Parlament pentru absențe nemotivate 

Achitarea drepturilor salariale, a indemnizațiilor și compensațiilor deputatului Denis Ulanov a fost suspendată în urma absențelor nemotivate de la ședințele plenare și cele ale comisiilor parlamentare conform unei dispoziții semnată de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Măsuri similare au fost aplicate, începând cu luna martie, și în cazul deputaților Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovanu. Conform dispoziției semnate de președintele legislativului, plățile vor fi reluate pentru Ulanov doar în momentul în care acesta își va relua activitatea parlamentară. În aprilie, potrivit informațiilor oficiale, Denis Ulanov nu a participat la nicio ședință plenară și nici la cele ale Comisiei drepturile omului și relații interetnice din care face parte. 



Magistratul Igor Pulbere de la Judecătoria Chișinău, deferit justiției pentru fals în declarații

Procuratura Anticorupție a trimis în judecată dosarul magistratului Igor Pulbere de la Judecătoria Chișinău, sediul centru, căruia i se incriminează fals în declarații prin includerea intenționată a unor date incomplete și pentru neindicarea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale. În 2023, Igor Pulbere a fost în vizorul Autorității Naționale de Integritate pentru declararea incompletă a bunurilor deținute împreună cu soția sa, notar public. În ianuarie 2025, s-a stabilit că judecătorul ar fi comis falsul în declarații, în următoarele circumstanțe: în 2019, Pulbere nu ar fi inclus în declarația de avere și interese personale 120.000 de euro obținuți din vânzarea unui apartament din municipiul Chișinău, indicând doar 70.000 de euro. Totodată, cele 120.000 de euro ar fi fost oferite sub formă de împrumut unei persoane fizice fără ca acordarea acestuia să fie declarată.


 

Mesaj de la Bruxelles: R. Moldova și Ucraina rămân împreună în drumul spre Uniunea Europeană

Republica Moldova și Ucraina continuă să meargă împreună spre aderarea la Uniunea Europeană, iar negocierile ar putea începe în curând, susține Marta Kos, comisară UE pentru extindere. Comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, a scris într-o postare pe o rețea de socializare că a avut „o convorbire productivă" cu Olha Stefanishyna, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, ministra Justiției din Ucraina. În cadrul discuției, oficialul european și-a reafirmat sprijinul pentru deschiderea Clusterului 1 cu Ucraina și Republica Moldova simultan și cât mai curând posibil. „Ucraina a înregistrat progrese remarcabile în reforme, iar Comisia Europeană a emis o recomandare clar pozitivă către Consiliul European pentru a avansa cu deschiderea Clusterului 1", a scris Marta Kos pe X.



Case de marcat virtuale și bonuri fiscale electronice, pentru comercianții din R. Moldova

Comercianţii din Republica Moldova vor putea utiliza, în premieră, case de marcat virtuale şi bonuri fiscale electronice. Este o nouă iniţiativă a Guvernului care are ca scop reducerea poverii administrative şi sprijinirea antreprenorilor, în special din mediul rural. Doina Nistor, ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării: „Bonul fiscal este emis automat şi poate fi trimis clientului pe e-mail sau prin sms la solicitare. Dacă totuşi, cetăţeanul cere bon de casă printat, poate fi imprimat. Aşa, economiseşti timp, bani, plus eviţi amenzile nedorite. În loc de mii de lei cheltuiţi pe terminale, plătești un abonament lunar, media de piaţă fiind de circa 75 de lei pe lună”.  Aplicaţiile pot fi instalate pe telefon, tabletă sau computer. 

author-img_1

Ilie Gulca

Editor