Prioritățile țărilor europene pentru propulsarea tranziției energetice și instrumentele financiare disponibile pentru promovarea energiei verzi sunt subiectele discutate astăzi la Forumul de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă (P-TECC), care se desfășoară la București.
În cadrul panelului de discuții privind tranziția energetică, ministrul Energiei, Victor Parlicov, alături de reprezentanți ai instituțiilor financiare europene și americane, s-au referit la direcțiile prioritare pentru investiții în sectorul energetic. Cu referire la Republica Moldova, Victor Parlicov a menționat că prioritățile de investiții sunt orientate în domeniile de diversificare a surselor de energie și proiectele de eficiență energetică.
„Republica Moldova a demonstrat tuturor cum nu trebuie să fii dependent de o singură sursă de aprovizionare în sectorul energetic. Nu ne-am lăsat șantajați de Federația Rusă, și datorită suportului partenerilor externi, am reușit să reconfigurăm infrastructura energetică din Moldova. Un pas colosal în această direcție a fost sincronizarea rețelelor de transport a energiei electrice cu cea europeană și diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Următorul pas pe care îl întreprindem sunt proiectele de eficiență energetică a clădirilor și integrarea surselor de energie regenerabilă în configurația energetică a sectorului”, a menționat Victor Parlicov.
Reprezentanții instituțiilor financiare au vorbit despre prioritățile de finanțare a sectorului energetic și instrumentele financiare disponibile pentru investiții în proiecte care să stimuleze integrarea surselor de energie verde în sector.
„Banca Europeană pentru Investiții (BEI) a încetat să investească în combustibili fosili din anul 2021, proiectele noastre fiind aliniate prevederilor Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Până în 2030 planificăm să investim 1 trilion de euro în decarbonizare și tranziția energetică. De asemenea, investim în proiectele din planul RePower EU și proiecte de interconexiune Moldova-România”, a menționat Marius Cara, șeful Grupului BEI din România.
„Domeniul energetic este prioritatea noastră pentru investiții. Anul trecut am investit 1,2 miliarde de euro în consolidarea sectorului energetic european. Credem că securitatea energetică și tranziția către o economie verde trebuie să rămână în continuare focusul nostru pentru investiții”, a menționat Agnes Dasewicz, Directorul operațional al Corporației Financiare pentru Dezvoltare Internațională a SUA.
Forumul de afaceri se desfășoară în cadrul celei de-a 5-a reuniuni a Parteneriatului Transatlantic pentru Cooperare în domeniul energiei și climei (P-TECC). Evenimentul a reunit lideri din sectorul public și privat din Europa și SUA, pentru a discuta despre măsurile de consolidare a securității energetice regionale și strategiile de sprijinire a reconstrucției sectorului energetic al Ucrainei. Evenimentul se va încheia mâine, 24 iulie.