Social

În sezonul nucilor verzi, aproape la fiecare colţ de stradă găsim câte o tarabă improvizată de unde trecătorii pot cumpăra miez. Ce spun medicii

În sezonul nucilor verzi, aproape la fiecare colţ de stradă găsim câte o tarabă improvizată de unde trecătorii pot cumpăra miez. Ce spun medicii

În sezonul nucilor verzi, aproape la fiecare colţ de stradă găsim câte o tarabă improvizată de unde trecătorii pot cumpăra miez de nucă. De cele mai multe ori, vânzătorii sunt oameni sărmani care mai fac, astfel, un ban pentru mâncare sau pentru plata facturilor. Medicii spun, însă, că trebuie să fim foarte atenţi de unde cumpărăm, pentru a nu risca să ne îmbolnăvim.

Svetlana Graur, din Ghidighici, este mamă a patru copii. Face curăţenie într-o instituţie publică dar spune că salariul este prea mic pentru a-şi întreţine familia.

Nucii pe care i-a plantat în ultimii ani o mai ajută să adauge câţiva bănuţi la bugetul sărac al familiei.

Pe aceeaşi stradă din centrul Chişinăului putem vedea şi alte tarabe improvizate la care câţiva bătrâni vând nuci. Un pahar cu miez proaspăt cules costă între 35 şi 40 de lei.

Medicii ne atenţionează, însă, că ne supunem unor riscuri atunci când cumpărăm de la colţ de stradă. Nu toţi vânzătorii sunt atenţi la igienă cand curăţă nucile.

RODICA CEAVDARI medic de familie: „Să fim atenţi la câteva momente principale: de unde sunt aduse, cum sunt vândute şi în ce condiţii. Igiena nu este respectată, praful acesta se pune pe miezul scos din nuca verde şi atunci când nuca nu este coaptă bine - ar putea să provoace nu doar o acutizare a unei boli cronice, dar şi boli gastrice intestinale”.

Miezul nucilor verzi este bogat în antioxidanţi, dar specialiştii în sănătate spun că nu este bine să consumăm mai mult de patru sau cinci pe zi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter