Politic

Igor Grosu, despre scenariile de destabilizare venite de la Moscova

Igor Grosu, despre scenariile de destabilizare venite de la Moscova

Autorităţile de la Chişinău conlucrează cu cele din SUA, Canada şi Regatul Marii Britanii pentru a contracara tentativele Kremlinului de a influenţa rezultatul alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 din Republica Moldova. Precizarea a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, care a dat de înţeles că printre agenţii pro-ruşi s-ar număra şi unii deputaţi din opoziţie.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Inclusiv ce s-a întâmplat ieri face parte din acest scenariu. Oamenii au venit de la Moscova iubită, dulce capitală cu instrucţiuni. Evident distabilizare şi îi vedeţi afară, finanţarea prin cărăuşi, dezinformarea şi toate falsurile promovate şi aşa mai departe. Evident că organele noastre conlucrează cu omologii din aceste ţări şi nu doar din aceste ţări.”

Reprezentanţii opoziţiei au luat în derâdere avertismentul lansat de cele trei state occidentale şi spun că nu văd cum ar putea Moscova să influenţeze alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.

GRIGORE NOVAC deputat, BCS: „Eu nu văd instrumentariu cum ar putea fi asta posibil, de ce nu ni s-a spus concret dacă aşa de mult ne doresc binele  care ar fi mecanismele şi ce ne apteaptă. Ca instituţiile sstatului care se ocupă de domeniul securităţii să fie pregătite, să ia atitudine astfel ca să exlcudă orice implicare din extern.”

Iar Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti afirmă că avertizarea privind acţiunile ilegale ale Kremlinului este una oportună şi la obiect, iar democraţiiile rămân unite în sprijinul ţărilor candidate la UE, printre care se numără şi Republica Moldova. Amintim că ambasada SUA a emis o avertizare în care se precizează că autorităţile de la Moscova susțin anumite persoane să candideze la președinția Republicii Moldova și folosesc dezinformarea și propaganda pentru a alimenta tensiunile în societate. De asemenea, Kremlinul intenționează să provoace proteste în Republica Moldova dacă un candidat pro-rus nu va câștiga alegerile.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter