Actualitate

Specialiştii în energie verde din Islanda au vorbit la Chişinău despre avantajele utilizării energiei geotermale

Specialiştii în energie verde din Islanda au vorbit la Chişinău despre avantajele utilizării energiei geotermale

Într-o perioadă în care preţurile cresc aproape zilnic şi planeta se sufocă din cauza poluării, energiile alternative, ieftine şi curate, câştigă tot mai mult teren. Pe lângă panouri fotovoltaice, mori eoliene sau hidrocentrale, multe ţări au început să folosească instalaţiile geotermale, care iarna generează căldură iar vara aer răcoros. Specialiştii în energie verde din Islanda, ţara cu cele mai multe instalalţii geotermale din lume, au vorbit la Chişinău despre avantajele utilizării căldurii pe care Pământul ne-o oferă gratis.

ACOB CERLAT, preşedinte, Asociaţia producătorilor de energie geotermală: „Potenţialul geotermal al Republicii Moldova este cam, într-o mare măsură, egal peste tot, dar un bonus este acea anomalie geotermală termică care poate fi găsită în scoarţa terestră. Noi acele anomalii, adică diferenţe de temperaturi avem în sudul Republicii Moldova, unde avem ape termale care vin la suprafaţă cu o temperatură între 35 şi 40 de grade”.

Această energie nepoluantă poate fi folosită pentru încălzire dar şi pentru producţia de electricitate. Utilizarea ei pe scară largă în Republica Moldova se loveşte, însă, de o piedică – nu există un studiu seismic, în format tridimensional, al scoarţei terestre. Islanda poate fi un exemplu în acest sens. E ţara din lume care foloseşte în cea mai mare măsură energia geotermală şi economiseşte anual sume importante de bani, atât în sectorul privat cât şi în industrie, agricultură şi chiar piscicultură.

BJARNI RICHTER, expert în energie, Islanda: „Noi deasemenea creştem peşti. Avem astfel de ferme de peşti şi în interiorul ţării. Creştem somon de exemplu.  Folosim energia geotermală pentru uscarea produselor din peşte sau altor tipuri de produse alimentare. În agricultură se mai foloseşte avem multe sere în Islanda, unde creştem alimente tot anul, şi uneori suntem autosuficienţi în ceeea ce priveşte diferite tipuri de fructe şi legume”.

Toate aceste date au fost prezentate la evenimentul "Investor Connect 2023", organizat de Agenția pentru Eficiență Energetică, Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială și Fondul Global de Mediu.

NICOLAE SOLOVIOV, manager de proiect UNIDO Republica Moldova: „Scopul nostru este anume de a disemina informaţia despre tehnologia dată, şi de a arăta cum tehnologia dată poate fi utilizată şi drept urmare, să promovăm tehnologia dată pentru proiecte investiţionale”.

MANOLE BALAN, director adjunct, Agenția pentru Eficiență Energetică: „Urmează să găsim şi să venim cu mecanisme de suport şi de identificare, sau susţinere a acestor tehnologii, ca ele să fie mai des întâlnite şi utilizate de către persoanele interesate”.

În Republica Moldova nu sunt foarte multe sisteme de generare şi valorificare a energiei geotermale. O cauză ar fi costurile ridicate pentru procurarea și instalarea echipamentelor.

În funcţie de capacitate, preţurile încep de la şapte mii de euro, pentru o locuinţă, şi pot ajunge până la câteva zeci de milioane de euro, pentru o capacitate industrială.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter