Zece noi microbuze şcolare vor ajunge la instituţii de învăţământ din Republica Moldova. Autovehiculele vor transporta elevi din regiuni mai îndepărtate, inclusiv copii cu nevoi speciale. Valoarea microbuzelor este de circa 740 de mii de dolari, bani de la Uniunea Europeană.
Noile vehicule vor ajunge în raioanele Drochia, Călăraşi, Nisporeni, Căuşeni sau Leova. Multe instituţii de învăţământ din aceste regiuni nu dispuneau până acum de un astfel de mijloc de transport modern şi sigur pentru elevi.
ROMAN ONICA, vicepreşedinte, raionul Criuleni: Avem o instituţie, una dintre cele mai mari din raionul Criuleni cu peste o mie de copii şi acolo sunt vreo 27 de copii cu diferite probleme de sănătate. Instituţiile sunt adaptate cu rampă, dar ce ţine de transport, nu am avut. Era foarte complicat, părinţii, înafară de asta beneficiază de însoţitori şi vă închipuiţi, pe timp de iarnă era o problemă foarte complicată.
BORIS VOLONTIR, şef Direcţie Învăţământ, Şoldăneşti: Avem patru copii cu deficienţe locomotorii. Ne-am gândit să îl utilizăm pentru copiii cu deficienţe locomotorii, dar vor fi transportaţi şi alţi copii din alte regiuni. Cum se deplasau copiii până acum dacă nu exista un transport...- Foarte anevoios. Sperăm că odată cu primirea acestui transport să uşurăm cumva şi munca părinţilor care trebuiau să îi aducă în cărucioare până la şcoală.
Microbuzele au câte 14 locuri, dintre care două sunt rezervate elevilor în scaun rulant. De altfel, maşinile sunt dotate cu rampă pentru accesul copiilor cu nevoi speciale.
MATE CSICSAI, însărcinat cu afaceri al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova: Este un moment care înseamnă mai mult decât transport, este vorba despre accesul egal la educaţie calitativă. A reiterat şi ministrul, este vorba despre oportunităţi pentru fiecare copil, din fiecare comunitate. Este o parte, doar, din efortul colosal pentru modernizarea reţelei de şcoli din Republica Moldova.
DANIELA GASPARIKOVA, reprezentant rezident, PNUD în Republica Moldova: PNUD colaborează cu Ministerul Educaţiei pentru a integra întregul parc de microbuze şcolare într-un sistem de monitorizare prin GPS pentru a optimiza accesul şi securitatea, dar şi să ne asigurăm că transportul este eficient şi sigur pe întreg teritoriul ţării.
Această donaţie face parte din programul "Promovarea educației de calitate și a oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți", implementat de PNUD și UNICEF, cu sprijinul Uniunii Europene. Vehiculele vor fi utilizate de pe 1 septembrie. Până la finalul anului 2025, Ministerul Educaţiei vrea să mai cumpere încă 21 de astfel de maşini. În Republica Moldova, sunt acum aproximativ 500 de microbuze şcolare.