Social

Natalitatea în Republica Moldova, în scădere

Natalitatea în Republica Moldova, în scădere

Un raport realizat de Fondul ONU pentru Populaţie arată că Republica Moldova a reuşit să schimbe legislaţia astfel încât femeile să poată combina armonios activitățile profesionale cu creșterea copiilor. Experții susțin că aceste politici vor reduce treptat inegalitățile de gen, condițiile sociale vor fi îmbunătățite, iar tot mai puțini vor fi nevoiți să emigreze.

Majoritatea basarabenilor susțin că îşi doresc trei copii sau mai mulţi, dar, în realitate, au unul sau doi. De cele mai multe ori, cauza este situaţia socio-economică.

„Deja doi. Atât. Mai mult nu. Este complicat, pentru că la noi se lucrează destul de mult. Sunt mai mult de opt/ nouă ore. Şi deja e greu. Când îi duci la grădiniţă, e destul de greu, trebuie să ai un grafic de grădiniţă ca să lucrezi. Acum am născut al treilea copil, o fetiţă, mult aşteptată, şi suntem bucuroşi. Desigur că am plănuit, planurile cred că erau făcute din copilărie ca să am trei copii, da. Este deja al treilea copil în familie, dar am aceleaşi emoţii care nu pot fi redate în cuvinte. Este greu, dar cred că vom reuşi, suntem tineri. De aceea, am şi născut la această vârstă, ca să le putem oferi o viaţă bună”.

Acelaşi raport global arată că Republica Moldova are una dintre cele mai rapide scăderi ale populaței, din cauza migrației şi a ratei mici de fertilitate.

TATIANA ONOFREI specialist Relaţii Publice şi Comunicare, Spitalul Municipal ,,Gheorghe Paladi": „La maternitatea Spitalului Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi" în ultimii ani se atestă o scădere constantă a numărului de naşteri. Principalul motiv fiind situaţia social-economică a ţării. În anul 2021, au fost înregistrate 6319 naşteri, iar în 2022 – 5761. Aici sunt prestate servicii medicale de calitate. Motiv pentru care pacientele revin aici”.

Pentru a modifica rata natalității, Republica Moldova a adoptat noi politici sociale.

NATALIA PLUGARU reprezentant adjunct, UNFPA Moldova: „Se menţionează faptul că concediul de îngrijire al copilului în Republica Moldova a fost schimbat şi poate fi acum alternat între bărbaţi şi femeie. Concediul paternal a fost extins, taţii pot lua concediul în primul an de viaţă al copilului;a fost ajustat Codul Muncii, ca angajatul şi angajatorul se pot înţelege pentru condiţii flexibile de muncă”.

Estimările arată că populaţia Republicii Moldova va continua să scadă.

NATALIA PLUGARU reprezentant adjunct, UNFPA Moldova: „Ceea ce este demonstrat deja, prin practica altor ţări europene, este că atunci când oferim posibilitatea femeilor să decidă dacă vor să aibă copii, câţi copii şi la ce perioade; şi statul oferă toate posibilităţile ca să menţină aceste decizii, prin creşe, prin condiţii alternative de îngrijire a copilului, atunci cu siguranţă avem posibilitatea să investim în oameni, să valorificăm potenţialul uman pe care îl avem”.

Conform raportului realizat de UNFPA, rata mondială a fertilităţii va scădea sub 2,1, în jurul anului 2050. Specialiştii îndeamnă totusi guvernele să renunțe la politicile exagerate menite să controleze numărul populației. Se recomandă insistent ca autorităţile să ofere cetăţenilor oportunităţi, să respecte egalitatea de gen și drepturile omului.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter