Politica României față de Republica Moldova a fost „politica corectă”, iar în continuare, statul roman va împărtăși din experiența sa de preaderare la Uniunea Europeană, având în vedere obiectivul Chișinăului de a deveni parte a blocului comunitar până în 2030.
Declarații în acest sens au fost făcute de președintele ales al României, Nicușor Dan, în cadrul unui Forum organizat la București, potrivit Digi24.
În cadrul forumului, Nicușor Dan a vorbit despre cum vede relațiile ulterioare dintre București și Chișinău:
„Faptul că avem un parteneriat energetic care a redus dependenţa Republicii Moldova, dependenţa energetică faţă de Federaţia Rusă. Acum în opinia mea principalul obiectiv al Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană. Există un calendar până în 2030 pe care România trebuie să-l susţină, atât din punct de vedere diplomatic, cât şi din punct de vedere operaţional. Avem o experienţă de preaderare pe care putem să o împărtăşim cu Republica Moldova”, a declarat noul președinte al României.
„Dincolo de asta, este necesar să extindem conectarea energetică cu Republica Moldova. Este necesar să extindem conectarea de reţele de transport cu Republica Moldova. Este necesar şi se propune de mult timp o conectare economică printr-un fond de garantare al investiţiilor româneşti în Republica Moldova. Este ceva ce trebuie să facem şi, bineînţeles, vorbind cu români care trăiesc în Basarabia, avem două probleme funcţionale, aparent banale: timpul petrecut în vămile dintre cele două state şi circuitul pentru obţinerea cetăţeniei române. Aceste două chestiuni trebuie rezolvate. Şi, bineînţeles, schimburile culturale şi academice trebuie să continue poate la un nivel mai mare decât până acum”, a mai spus Nicuşor Dan.
Întrebat unde va efectua prima vizită externă, în calitate de președinte al României, Nicușor Dan a subliniat, din nou, că R. Moldova este una din primele opțiuni.
„R. Moldova, Bruxelles sau Washington, în funcție de necesități. Mi-aș dori foarte mult R. Moldova, pentru că este simbolic, dar daca apar urgențe, atunci una sau alta din alternative”.
Citește și: Mandatul lui Nicușor Dan, validat de Curtea Constituțională. „Urmează un nou capitol”