Social

Comerțul stradal a pus stăpânire pe multe locuri din Chișinău

Comerțul stradal a pus stăpânire pe multe locuri din Chișinău

În Chișinău, se vinde orice, oriunde și aproape oricând. Comerțul stradal a pus stăpânire pe multe locuri, în ciuda autorităților care s-au lăudat că vor face o Piața Centrală modernă și vor reglementa această activitate. În plină vară, alimentele se coc pe asfaltul din centrul orașului iar medicii trag un serios semnal de alarmă și avertizează că pericolul de imbolnăvire este extrem de mare.

MĂDĂLINA GUŞTIUC, jurnalist TVR MOLDOVA: „Zeci de oameni continuă să-şi vândă produsele, unele perisabile, direct pe asfalt, în soare. Cei care se aventurează să le cumpere, ar trebui să ştie că astfel, îşi pun sănătatea în pericol”.

„Avem încredere, da. Noi aşteptăm ca să vină omul de dimineaţă. E de casă. -Doamna e de la ţară şi eu cred că produsele sunt bune şi asta-i tot. -Şi mizaţi doar pe asta, să sunt produse de casă? -Da pentru asta am şi luat. Dacă găsesc ceva chiar şi pe stradă de la oameni de la ţară, oricum iau. -Nu vă este frică, că sunt păstrate în condiţii neconforme? -Sigur, vara nu luăm, lactate, carne nu luăm. Nu riscăm”.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor atenţionează că alimentele trebuie cumpărate doar din locuri autorizate unde pot fi păstrate în condiţii corespunzătoare de igienă.

AFANASI TARLEV, director general adjunct, ANSA: „Prima recomandare este ca consumatorii să procure produse alimentare doar din unităţi autorizate, fiindcă în acestea sunt asigurate că se respectă acele norme şi cerinţe sanitare, veterinare de igienă atât speciale, cât şi generale. Mai ales astfel de produse cum ar fi cele perisabile: peştele, carnea, laptele, ouă. O atenţie sporită trebuie să oferim şi la ambalajul, eticheta şi marcarea produselor alimentare”.

SERGIU MUNTEANU, medic nutriţionist: „Să atragem atenţia la acele produse cu termen scurt. Chiar dacă noi le cumpărăm din locuri autorizate ca supermarket-uri şi sunt verificate termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare. Dacă noi spre exemplu am cumpărat lactate la amiază şi punem în portbagajul maşinii şi aceasta a stat la soare, posibil ca ele deja să se altereze”.

Canicula şi alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinaţii în sezonul cald. Cele mai riscante alimente sunt carnea, mezelurile, ouăle, lactatele și peștele. Sub acţiunea arşiţei şi a umezelii specifice acestui sezon, se creează mediul perfect pentru înmulţirea unor microorganisme periculoase, precum bacterii, virusuri, paraziţi ce provoacă toxinfecții alimentare extrem de grave.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter