Interviurile și Reportajele Telejurnalului

„Reportajele Telejurnalului”: Deficit de personal la MAI

post-img
imagine simbol

Într-o perioadă în care securitatea a urcat brusc în lista priorităţilor pentru toate statele din regiune şi Republica Moldova încearcă să facă faţă consecinţelor războiului din Ucraina. Poliţia naţională este mereu în misiune, dar are mare nevoie de specialişti. În prezent, este un deficit de 750 de angajaţi, iar șeful Inspectoratului General al Poliţiei susţine că motivele sunt clare - salariu mic, volumul mare de lucru, dar şi o procedură de angajare care durează câteva luni. Sunt 1050 de funcţii puse sub moratoriu, prin hotărârea Guvernului Republicii Moldova, şi nu pot fi ocupate.

BFCO

 


ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Cel mai mare deficit de inspectori de sector este în municipiile Chişinău, Bălţi şi Cahul. În top rămâne Chisinăul, unde volumul de muncă al unui inspector de sector este raportat la nivelul a 10 specialişti dintr-un raion. Funcţii vacante sunt şi la inspectorii de patrulare, la cei de escortă şi pază”.

Inspectoratul de Poliţie din sectorul Râşcani, Chişinău, are 60 de funcţii vacante din cele 198 posturi. Polițiștii sunt nevoiți să muncească mult mai mult pentru a fi la dispoziția celor aaproape 200 de mii de cetăţeni din sector.

ANDREI VACARCIUC, şeful Inspectoratului de Poliţie Râşcani: „În pofida lipsei sau prezenţei locurilor vacante, timpul de afară sau alte condiţii, oricum angajaţii şi-au făcut treaba cu responsabilitate, însă noi nu putem să excludem factorul uman. Este supra oboseala, este supra încărcarea cu materiale şi activităţi.  Zilnic avem 80 sau 100 de materiale”.


BFCO

Cea mai mare lipsă de personal este la Ordine Publică. Șeful secției, Igor Griţac, recunoaște că mai are nevoie de 28 de poliţişti pentru înlocui cadrele lipsă.


IGOR GRIŢAC, şeful Secţiei Securitate publică, IP Râşcani: „Mai avem lipsă de cadre, dar cu toţi angajaţii care sunt pe loc ne străduim să facem faţă tuturor solicitărilor cetăţenilor sau la sarcinile trasate de către conducerea instituţiei. Când sunt foarte multe solicitări, clar că este foarte complicat”.


SALARIILE MICI DUC LA UN DEFICIT DE POLIŢIŞTI


Meseria de polițist este atractivă și a devenit un ideal profesional dar salariile mici de acum îi determină pe mulți candidați să aleagă alte profesii.

ANDREI VACARCIUC, şeful Inspectoratului de Poliţie Râşcani: „Cu cât profesionalismul angajatului este mai ridicat, cu atât este mai mare siguranţa societăţii, cu atât este încrederea cetăţeanului în activitatea poliţenească. Şi sper că vom avea o schimbare ce ţine de segmentul salarial. Altfel vom avea o problemă despre care tot se vorbeşte”.


Şi la Inspectoratul de Poliţie Botanica sunt peste 60 de locuri vacante. Unii polițiști ocupă și două funcții pentru a face față misiunilor în slujba cetățenilor.

IRINA CHIVERI, ofiţer de sector, IP Botanica: „Activez în paralel, la sectorul de poliţie şi mai cumulez careva sarcini, atribuţii din secţia securitate publică. Avem la examinare materiale, solicitări parvenite de la cetăţeni prin intermediul 112, petiţii. Monitorizez activitatea pe domeniul violenţei în familie. Numărul de materiale a crescut, însă noi nu suntem indiferenţi faţă de solicitările cetăţenilor”.


Poliţista are un salariu sub 10 mii de lei.


IRINA CHIVERI, ofiţer de sector, IP Botanica: „Pe viitor mă văd, la fel, în poliţie, deoarece îmi place acets domeniu şi mă caracterizează. Sperăm că pe viitor poliţiştii să fie mult mai motivaţi din punct de vedere salarial”.

Aceeaşi dorinţă - un salariu motivant - îşi doreşc toți angajații din Poliție.

„De lucru este foarte mult. Împreună cu colegii mei depunem mult efort ca să descoperim infracţăiunile care se comit zi de zi. De dorit ca salariu să fie mult mai mare ca să fie atractiv”.

SERGIU RUSU, şeful Inspectoratului de Poliţie Botanica: „Avem un dificit. Avem la zi sarcini. Sarcinile sunt într-adevăr complicate. Multe. Necesită efort şi timp. Comasăm, implicăm alte servicii, convingem, discutăm”.

VOLUM DE LUCRU DUBLU, SALARII CONSTANTE

O lipsă acută de polițiști este și în inspectoratele din raioane. La Călăraşi lipsesc 30 la sută din posturi.

IURIE SILVIU, şeful adjunct al Inspectoratului de Poliţie Călăraşi: „ Avem 13 funcţii vacante în secţia securitate publică. Avem 8 funcţii vacante în serviciul patrulare. Avem patru funcţii în serviciul urmărire penală şi câteva în secţia investigaţii şi infracţiuni. Calitatea materialelor nu este la cel mai înalt nivel la moment din cauza funcţiilor care se atestă vacante, dar am spus, ei sunt sub monitorizarea şefilor superiori”.


Sergiu Cartoflea este în poliţie de 10 ani. Acum e şef al serviciului de patrulare din Călărasi iar misiunea sa este de a interveni la apelurile 112.


SERGIU CARTOFLEA, şef Serviciu Patrulare, IP Călăraşi: „Serviciul pe care îl conduc este compus din 17 angajaţi: un ofiţer şi 16 subofiţeri. În prezent, activează doar trei subofiţeri şi eu sunt al patrulea. Un incomplet de 13 funcţii vacante. Activăm peste program, iar angajaţii se epuizează”.


Zi de zi, câte un echipaj trebuie să intervină în toate localităţile din raionul Călăraşi. În medie, sunt 15 solicități, dar la sfîărsit de săptămână, numărul de intervenții se poate dubla.

SERGIU CARTOFLEA, şef serviciu patrulare, IP Călăraşi: „Este o durată mai mare de timp la intervenţie. Dacă este un caz mai complicat, poate dura 40 de minute sau o oră. Dacă e violenţă în familie, necesită o atenţie mai deosebită şi se pierde mai mult timp. 03:05 MUSCA 03:40 Prestarea serviciilor nu este atât de eficientă şi rapidă Poate fi un caz drastic, iar noi să intervenim un pic mai târziu. 03:50


ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Munca nu este uşoară şi sunt riscuri zi de zi. Poliţiştii sunt deseori agresaţi  în timpul misiunilor. Doar in acest an, au fost 217 de cazuri de ultraj a poliţiştilor şi de aplicare a violenţei iar 384 de angajaţi au avut de suferit. Conducerea Poliției Naționale susține că, fiecare caz de ultraj, se face o anchetă pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat și ce impact are asupra poliţistului”.

La sectorul de poliție numărul trei, din satul Horodiște, raionul Călăraşi, sunt trei politisti în loc de opt. Ei acoperă nouă localități, iar munca lor este imensă.

„La moment, eu singur deservesc trei localităţi: satul Vîlcineţi, Temeleuţi şi Perceni.  În mod normal trebui doar o localitate.  Volumul de muncă este mare, dar reuşim. Salariul este foarte mic la volumul mare de lucru. Sperăm că pe viitor se va lua măsuri”.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Salariile poliţiştilor sunt mai mici față de cele ale angajaţilor altor structuri speciale. Salariul unui ofiţer sau subofiţer începător din IGP este puţin peste 7 mii de lei. Cei mai bine plătiţi sunt ofiţerii din Serviciul Protecţie şi Pază de Stat, unde un începător are un salariu de aproape 15 mii de lei. Şi ofiţerii începători din SIS şi CNA sunt plătiți mai bine, iar salariu lor este de peste 11 mii de lei”.



SALARIUL PENTRU UN ANGAJAT ÎNCEPĂTOR


FUNCȚIA            SALARIU LUNAR

Ofiţer IGP                        7260,72
Subofiţer IGP                  7169,20
Ofiţer SPPS                    14971,28
Ofiţer SIS                        11436,32
Ofiţer CNA                       11436,32

CONDUCEREA CAUTĂ SOLUŢII

Conducerea Inspectoratului General al Poliţiei recunoaşte că nu prea are pârghii pentru a motiva poliţiştii.


VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „Soluţii încercăm să identificăm prin pronirea de la compensarea prin anumite zile libere atunci când persoana are necesitate, deoarece fiecare dintre noi în primul rând este om şi are nevoie de un pic de reabilitare. Dar şi rpin alte aspecte de compensare fie prin anumite premii sau beneficii în limita posibilităţii. Trebuie să recunoaştem că limitele sunt foarte restrânse”.


Noul ministru de Interne, Adrian Efros, promite măsuri pentru majorarea salariilor poliţiştilor.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „Noi vom evalua pe interior toate sursele disponibile să vedem cum îmbunătăţim pachetul social. Salariul este doar o parte din acest pachet social pe care noi putem să-l punem la dispoziţia poliţiştilor, astfel încât dumnealor să îşi poate profesa pe deplin activitatea în care sunt implicaţi. Dar cu un plan de acţiuni vom reveni ulterior după evaluarea tuturor surselor disponibile”.


Academia de Poliţie "Ştefan cel Mare" pregăteşte sute de specialişti în domeniu. Doar în acest an, peste 100 de studenţi au absolvit academia, iar mai mult de jumătate dintre aceştia vor lucra în poliţie. Procedura de angajare durează până la patru luni, iar fiecare angajat trebuie să treacă prin mai multe comisii care vor stabili dacă sunt apţi sau nu.


VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „O parte din studenţii Academiei sau cel mai mare număr, de fapt, se regăsesc în rândurile poliţiei. Vor fi colegii mei în continuare, proaspeţii absolvenţi ai Academiei”.

FENOMENUL CORUPŢIEI - PROBLEMĂ VECHE

Şeful poliţiei naţionale recunoaşte că salariul mic este unul dintre motivele care îi determină pe unii poliţişti să ia mită.


VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „Cu regret, dar se constată încă categorii de coruptibilitate, din categoria coruptibilităţii mici. Da, trebuie să recunoaştem, aceasta vine pe fonul crizelor sua nivelului de salarizare scăzut. Încă odată spun, aceasta nu se justifică”.


În acest an, statisticile sunt mai îmbucurătoare. A fost înregistrată o descreştere cu 57 la sută a cazurile de corupţie în rândul poliţiştilor.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „Noi am înregistrat o scădere esenţială în rândul angajaţilor prin măsurile de profilaxie care s-au petrecut atât pe liniile noastre poliţeneşti, cât şi colegii noştri de la SPIA, angajaţii CNA, care au efectuat verificări în rândul angajaţilor noştri. Vreau să precizez că în anul 2022 au fost supuşi monitorizării practic toţi angajaţii Inspectoratului Naţional de Securitate Publică de către CNA”.


Noul ministru de Interne, Adrian Efros, a anunțat că nu va tolera corupţia, iar poliţiştii prinşi cu mită vor fi demişi.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „SPIA deja a primit indicaţii să facem o radiografie a aspectului ce ţine de corupţie şi vom veni cu paşi concreţi ca să diminuăm corupţia la nivel sistemic, al nivel individual. Astfel, cu paşi mici vom reglementa şi vom obţine un succes în acest sens”.


ÎNCREDEREA ÎN POLIŢIE

Din cauza volumului mare de lucru şi lipsei de specialişti, poliţiştii pot face greșeli. Iar de aici până la scăderea încrederii cetățenilor nu este decât un pas.

„Cred că mai au loc pentru a munci ca să aibă performanţe. Ar fi bine nişte studii mai bune şi devotament pentru profesie, căci e una care ne apără.Nu toţi, dar mai mulţi da.   Sunt profesionişti. Foarte mulţi sunt. Sunt cazuri când poţi să ai încredere. Sunt cazuri poate şi mai puţin plăcute, dar sper că se vor schimba şi vor merge spre bine.  Îi văd mai atenţi, mai receptivi la nevoile oamenilor şi acum într-adevăr văd o schimbare. Cred că 50 la 50. Nu se implică în toate”.


ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „O altă prioritate a mandatului reprezintă creşterea încrederii cetăţenilor în sistemul Afacerilor Interne. Înţelegem că încrederea se creşte greu, dar se pierde uşor. Din acest motiv, toate acţiunile noastre vor fi ghidate de trei principii: ordine, disciplină şi coordonare”.

Și în 2019 a fost criză și a fost nevoie de aproape 1500 de polițiști. Statul încearcă acum să atragă mai mulți angajați în sistem, oferindu-le mai multe garanții sociale - posibilitatea pensionării timpurii, indemnizații de aproape 2000 de lei pentru închirierea locuințelor, dreptul de a circula gratuit în transportul public și concedii anuale plătite, între 35 și 65 de zile. Salariile bugetarilor au fost majorate ultima dată în ianuarie cu până la 800 de lei.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter