Social

Peste 30 de instituții din învățământul general vor avea blocuri sanitare noi până la finele anului

Peste 30 de instituții din învățământul general vor avea blocuri sanitare noi până la finele anului

Până la sfârşitul anului, în peste 30 de instituții de învățământ din Republica Moldova se vor repara blocurile sanitare sau se vor construi toalete noi. În acest scop, Guvernul de la Chişinău a alocat 25 de milioane de lei, iar UNICEF 4,3 milioane de lei, a anunţat astăzi ministrul Educației.

DAN PERCIUN, ministrul Educației: În total, atât din bugetul de stat cât şi de la UNICEF, 32 de instituţii de învăţământ îşi vor vedea facilităţile de apa şi sanitaţie renovate iar copii vor putea să beneficieze de servicii adecvate momentului în care ne aflăm cu toţii.

Proiectul de îmbunătăţire a condiţiilor sanitare în şcolile din Republica Moldova continuă şi în 2024. Pentru aceasta, UNICEF oferă, suplimentar, 58 milioane de lei iar Banca Mondială încă 85 milioane de lei.

DAN PERCIUN, ministrul Educației: În anul 2024 planul este să mai alocăm încă 143 de milioane în vederea rezolvării acestor probleme. Ar urma să beneficieze 118 şcoli. Aici contribuţia va veni în mare parte din partea partenerilor noştri de dezvoltare. Banca Mondială s-a angajat pentru crearea acestor facilităţi în 18 instituţii de învăţământ. Lucări toatale în valoare 58 milioane de lei iar UNICEF s-a angajat să ne susţină în renovarea a peste 100 de staţii, facilităţi, blocuri igienico-sanitare în intituţiile de învăţământ în valoare totală de 85 milioane de lei.

Potrivit unui studiu realizat de organizaţia Amnesty International Moldova, fiecare a şaptea şcoală din Republica Moldova are toaleta în curte iar în peste 20 de instituţii de învățământ nu există nici apă potabilă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter