Social

Un nou sezon estival, o nouă campanie de prevenire a înecurilor. Reprezentanţii IGSU le explică oamenilor cum pot să-şi petreacă timpul la bazinele acvatice fără a-şi pune viaţa în pericol

Un nou sezon estival, o nouă campanie de prevenire a înecurilor. Reprezentanţii IGSU le explică oamenilor cum pot să-şi petreacă timpul la bazinele acvatice fără a-şi pune viaţa în pericol

Mai puţin de un procent dintre toate lacurile şi iazurile din Republica Moldova au plaje amenajate şi se permite scăldatul. Sunt datele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care a lansat astăzi o campanie de prevenire a înecurilor în sezonul estival. Cetăţenii sunt îndemnaţi să evite scăldatul în locurile interzise sau să intre în apă în stare de ebrietate.

"Da e tare. Are vreo 40 de grade. Tu cum vreai, dar eu mă duc să mă scald. Dă mâna te rog! Eu nu pot înota, ia seama. Ajutor! Ajutor nu poate înota."

Potrivit scenariului, din cauza malului abrubt, doi bărbaţi, care au intrat într-un lac, nu pot ieşi la mal. Într-un final, sunt salvaţi de către doi colegi. Simulările au avut loc pe malul unui lac din sectorul Botanica din Chişinău, unde de la începutul anului s-au înecat doi oameni. Salvatorii spun că o persoană poate fi salvată de la înec dacă se intervine promt, iar primele şapte minute sunt decisive.

TATIANA ZINOVEI, paramedic: "Timp de 10 secunde, privim, ascultăm şi simţim dacă pacientul respiră. Următoarea etapă este cea de a efectua compresiuni toracice. Găsim osul stern. Facem 30 de compresiuni toracice."

De la începutul anului, în bazinele acvatice din Republica Moldova s-au înecat 34 de persoane, dintre care trei copii. Majoritatea au intrat în apă în stare de ebrietate şi în locuri nepermise, iar minorii erau fără supraveghere.

DUMITRU VIERU, şef adjunct, Direcţia generală prevenţie, IGSU: "Avem maturii care se îneacă în perioada de sâmbătă, duminică. Între orele 15.00 şi orele 18.00. Copiii cel mai des se îneacă între orele 11.00 şi orele trei ziua de luni până vineri. Aceasta se explică prin faptul că părinţii sunt la lucru, copii de regulă rămân singuri acasă."

ANATOLIE VINICIUC, şef adjunct IGSU: "Intrăm în perioada estivală cu un risc sporit, atunci când temperaturile sunt înalte, când copiii sunt în vacanţă şi fără supraveghere. De asta, ne propunem, cu toate armele, din cadrul ministerului de Interne, să familiarizăm cetăţenii, autorităţile publice, gestionarii bazinelor acvatice de măsurile de securitate."

Pe parcursul lunilor de vară, salvatorii vor face echipă cu poliţia, carabinerii şi poliţiştii de frontieră în raziile de prevenire a înecurilor în cele peste 2. 600 de lacuri şi iazuri din Republica Moldova. Oamenii legii spun că, în primă fază, se vor limita doar la avertizări verbale, însă nu exclud că cei care vor fi prinşi la scăldat băuţi sau în locuri interzise, ar putea fi amendaţi cu până 1. 750 de lei.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: "Așa arată echipamentele cu care ar trebui să fie dotată orice stație salvare de pe malul unui bazin acvatic. Obligatorii sunt vesta și colacul de salvare, o funie și cel puțin o barcă. Printre altele, din cele peste două mii de lacuri și iazuri din ţară, la doar 19 plaje au fost amenajate stații de salvare şi acolo este permis scăldatul."

Anul trecut, au fost înregistrate peste 57 de înecuri, iar 13 victime erau copii.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter