Haos în Coreea de Sud. Parlamentul l-a sfidat pe președintele țării și a blocat prin vot legea marțială instituită de acesta. Liderul de la Seul decretase legea marțială pentru a bloca activitatea opoziției, care domină legislativul.
Șeful statului a susținut că partidul de opoziție este apropiat de regimul comunist din Nord și că prin acțiunile sale pune în pericol democrația. După votul din Parlament, preşedintele a revenit spunând că ridică legea marţială, dar imaginile cu armata pe străzi, cu oamenii revoltați confruntându-se cu militarii și cu parlamentarii care s-au baricadat în interiorul clădirii legislativului au trimis o undă de șoc în întreaga lume. Este cea mai mare criză politică din ultimele cinci decenii, în cea de-a patra mare economie a Asiei.
„Demisia”, „să fie tras la răspundere”: preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol aste pus miercuri cu spatele la zid, atât de opoziţie, cât şi de propriul partid, după ce a încercat marţi să impună legea marţială, măsură pe care a fost forţat să o abroge sub presiune, comentează AFP, potrivit TVR Info.
Yoon, a cărui cotă de popularitate era deja extrem de scăzută, a anunţat introducerea legii marţiale în timpul unui discurs surpriză marţi seara, acuzând opoziţia că reprezintă „forţe ostile statului”.
Un conflict privind adoptarea bugetului său în parlament, unde tabăra prezidenţială este în minoritate, a detonat situaţia.
Yoon Suk Yeol, președintele Coreei de Sud: Declar starea de urgenţă şi legea marţială pentru a apăra libertatea Republicii Coreea de ameninţarea forţelor comuniste din Coreea de Nord şi pentru a eradica neruşinarea pro-nord, forţele antistatale care privează poporul nostru de libertate şi fericire. Măsura este necesară pentru a păstra ordinea constituţională şi libertatea.
Șeful statului a acuzat opoziția, majoritară în parlament, că simpatizează cu nordul comunist și apropiat Rusiei. Yoon Suk a etichetat acțiunile opoziției drept „comportament anti-statal clar, care vizează incitarea la rebeliune”. El a mai susținut că aceste acte „au paralizat afacerile de stat și au transformat Adunarea Naționala într-o vizuină de criminali”.
La scurt timp după ce președintele a decretat legea marțială, pe străzile Seulului s-a declanșat haosul. Au apărut militari, iar clădirea legislativului era survolată de elicoptere. La aflarea veștii că a fost convocată o ședință extraordinară, simpatizanți ai opoziției s-au îndreptat spre parlament. Membrii parlamentului au escaladat gardurile și s-au confruntat cu forțele de ordine pentru a ajunge în sala de ședințe.
Woo Won-Shik, preşedintele parlamentului: Declar că 190 au fost prezenți și toți cei 190 au votat în favoarea unei moțiuni care cere ridicarea legii marțiale de urgență.
Yoon a decis în cele din urmă să anunţe la televizor ridicarea legii marţiale şi retragerea trupelor desfăşurate în capitală, stârnind strigătele de bucurie ale manifestanţilor.
Yoon Suk Yeol, preşedintele sud-coreean: În urma cererii Adunării Naționale de ridicare a legii marțiale, trupele pentru aplicarea legii marțiale au fost retrase. Voi accepta cererea Adunării Naționale și voi ridica legea marțială prin intermediul unei reuniuni a cabinetului. Cu toate acestea, solicit Adunării Naționale să înceteze imediat activitățile nesăbuite de paralizare a funcționării țării prin încercări repetate de punere sub acuzare, manipularea legislației și a bugetului.
La cererea Adunării Naţionale, „am retras soldaţii care au fost desfăşuraţi pentru operaţiunile legii marţiale”, a spus Yoon la ora locală 04.30 (marţi 19.30 GMT).
Armata indicase că va respecta doar ordinele preşedintelui.
Marţi târziu, Yoon Suk Yeol, într-un discurs surpriză, a explicat alegerea sa de a reînvia o lege care a fost activată ultima dată în 1980, când sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de o lovitură de stat militară. Manifestaţii reprimate sângeros.
În contextul unor dificultăţi în adoptarea bugetului, Yoon a justificat marţi măsura spunând că doreşte „eliminarea elementelor ostile statului” şi „protejarea Coreei de Sud liberale de ameninţările reprezentate de forţele comuniste nord-coreene".
Printre altele, el a criticat o „dictatură legislativă” şi i-a acuzat pe aleşii opoziţiei că blochează „toate bugetele esenţiale funcţiilor primare ale naţiunii".
Impunerea legii marţiale, o premieră în ţară după mai bine de 40 de ani, implica suspendarea vieţii politice, precum şi închiderea parlamentului şi trecerea presei sub control.
Acest anunţ a provocat îngrijorare şi dezaprobare în întreaga lume, în special în Statele Unite, principalul aliat al Seulului împotriva Coreei de Nord, şi în China.
În Coreea de Sud, principalul partid de opoziţie (Partidul Democrat) a cerut „demisia” lui Yoon şi a ameninţat că va iniţia procedurile de demitere împotriva lui dacă nu o depune „imediat".
A fost un act de trădare, au acuzat parlamentarii opoziției, care au cerut demisia președintelui.
Park Chan-Dae, lider de grup, Partidul Democratic: Chiar dacă legea marțială este ridicată, el nu poate evita acuzațiile de trădare. S-a arătat clar întregii națiuni că președintele Yoon nu mai poate conduce țara în mod normal. Ar trebui să demisioneze. Să demisioneze imediat. Acesta este mandatul poporului.
Chiar și liderul partidului aflat la guvernare, Puterea Poporului, a sugerat că președintele ar trebui să fie dat afară din formațiunea politică, o viziune neîmpărtășită de unii parlamentari ai puterii.
„Preşedintele trebuie să explice această situaţie tragică imediat şi în detaliu„, a declarat la televiziune şeful partidului său, Han Dong-hoon, subliniind că „toţi cei responsabili vor trebui traşi la răspundere".
Şeful de cabinet al preşedintelui şi importanţi colaboratori „şi-au prezentat demisiile în masă” miercuri dimineaţa, potrivit agenţiei naţionale Yonhap.
Confederaţia coreeană a sindicatelor, cel mai mare sindicat din ţară cu aproximativ 1,2 milioane de membri, a chemat la o „grevă generală nelimitată” până la demisia lui Yoon, fiind de părere că el şi-a semnat „propriul sfârşit la putere”.
În urma declarării legii marţiale, parlamentul s-a reunit în timp ce soldaţii forţelor speciale încercau să intre în sala de şedinţe.
În faţa clădirii, închisă peste noapte, manifestanţii au strigat: „Arestaţi-l pe Yoon Suk Yeol!”, au constatat jurnalişti ai AFP.
„Pentru ce a trebuit să venim aici după ce am muncit toată ziua, la mijlocul săptămânii?„, a strigat un manifestant. „Este din cauza acestei legi marţiale fără sens, decretată de Yoon, care a înnebunit", a strigat un alt protestatar, aplaudat de sute de oameni.
Liderul opoziţiei, Lee Jae-myung, care a pierdut la limită alegerile prezidenţiale în faţa lui Yoon în 2022, a calificat măsura impusă de acesta drept „ilegală” şi a îndemnat la manifestaţii în faţa parlamentului.
Casa Albă a afirmat că nu era la curent cu intenţiile lui Yoon.
Naţiunile Unite şi Marea Britanie ş-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea, în timp ce China le-a cerut cetăţenilor săi din Coreea de Sud să fie precauţi. Moscova, care şi-a întărit legăturile cu Coreea de Nord în urma războiului său din Ucraina, a considerat situaţia „alarmantă”.
Japonia, la rândul ei, a declarat miercuri că supraveghează situaţia cu „o îngrijorare excepţională şi serioasă”.