Parlamentul European s-a reunit în ședință. Pe ordinea zilei a eurodeputaților este programată și o dezbatere a unei rezoluții care se referă la Republica Moldova înainte de alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE din 20 octombrie, menită să tragă un semnal de alarmă privind ingerința Rusiei.
Declarația Vicepreședintelui Comisiei/Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate - Întărirea rezistenței Republicii Moldova împotriva ingerinței Rusiei înaintea viitoarelor alegeri prezidențiale și a referendumului constituțional privind integrarea în UE:
„Dorim ca prin această rezoluţie să facem cunoscut cetăţenilor din Republica Moldova faptul că tentativele de imixtiune ale Federaţiei Ruse în alegerile din Republica Moldova ne sunt cunoscute şi ele sunt contracarate inclusiv de la nivel european, prin sancţiuni asupra persoanelor care încearcă să destabilizeze situaţia din Republica Moldova, prin eforturi comune ale autorităţilor din Republica Moldova şi ale autorităţilor europene de a opri şi de a contracara, de a combate dezinformarea, ştirile false, propaganda, a declarat Siegfried Mureşan în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români de la Strasbourg.
Mureşan, care este preşedintele delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, a subliniat că UE este implicată activ în Republica Moldova, asigurându-se că cetăţenii sunt bine informaţi cu privire la beneficiile procesului de integrare europeană. De asemenea, a precizat eurodeputatul, rezoluţia, care va fi dezbătută marţi în plenul PE şi votată miercuri, prezintă agenda de integrare europeană viitoare, respectiv care sunt paşii acestei integrări.
Eurodeputatul Dan Barna susţine că rezoluţia pe care o va adopta PE miercuri "îşi propune de fapt să întărească capacitatea Republicii Moldova de a face faţă exact la ingerinţele Rusiei în ceea ce înseamnă alegerile prezidenţiale şi referendum". De asemenea, este o rezoluţie prin care se cere o suplimentare a fondurilor pentru politica de securitate şi de apărare. „Republica Moldova este singura ţară care nu are un fond de preaderare dedicat în momentul de faţă şi este un apel pe care Parlamentul European îl face către toate statele membre şi către instituţii - Comisie, Consiliu - de a acorda sprijinul necesar pe mai departe în termen de resurse financiare, în primul rând de instrumente financiare, pentru ca procesul acesta de aderare a Republicii Moldova să capete consistenţă”, a explicat Barna. De asemenea, se doreşte o accelerare a negocierilor pe toate capitolele deschise, „pentru că mesajul foarte ferm pe care Uniunea European şi Parlamentul European îl dau prin această rezoluţie este că Moldova nu trebuie lăsată să ajungă din nou în ghearele unui dictator cum este Vladimir Putin”, a subliniat eurodeputatul Renew. El a explicat că se aşteaptă ca textul rezoluţiei, pe care încă îl negocia luni seara cu grupurile politice, să nu sufere modificări de substanţă. „Sper să avem o rezoluţie consistentă, rezoluţie care să sprijine Republica Moldova şi să-i dea acele acele instrumente şi acele mesaje” de care are nevoie, a mai afirmat Barna.