Politic

Daniel Vodă dezminte informațiile potrivit cărora recensământul are rolul de a determina numărul de persoane care pot fi mobilizate în cazul unui conflict

post-img
Daniel Vodă

Recensământul populației și locuițelor care se va desfășura până în luna iulie în Republica Moldova, nu se face pentru ca statul să vadă câți oameni să poată mobiliza în cazul unor conflicte. Este o minciună și un fals absolut, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. El a făcut referire la o nouă dezinformare răspândită pe rețelele sociale care distorsionează scopul real al recensământului ce are loc în această perioadă în Rep. Moldova.

”Adevărul este că Recensământul populației și locuințelor nu are nicio legătură cu evenimentele externe sau interne în desfășurare. Este o cercetare statistică desfășurată la fiecare 10 ani, fiind al treilea organizat în țara noastră în conformitate cu standardele internaționale. Celor care răspândesc frica, sau minciuni asociate cu războiul le reamintim că autoritățile statului lucrează pentru pace și construim Moldova europeană acasă. În cazul în care vedeți astfel de mesaje, raportați-le, comentați-le, ajutați ca cetățeni de bună credință care au nevoie de informații corecte să cunoască acest lucru”, afirmă Vodă, potrivit Radio Chișinău.

Amintim că în perioada 8 aprilie-7 iulie în Rep. Moldova se desfășoară recensământul populației și locuințelor, un exercițiu statistic desfășurat în toate țările lumii menit să ofere o imagine asupra realității demografice în baza căreia se construiesc politici publice și se acordă asistență financiară.

Datele colectate în cadrul recesământului vor sta la baza tuturor politicilor implementate de stat la luarea deciziilor importante privind dezvoltarea infrastructurii, investițiilor în școli, grădinițe, servicii sociale și medicale, spun autoritățile.

Este al treilea recensământ organizat de la obținerea independenței Republicii Moldova. Primul a avut loc în 2004, iar cel de al doilea în 2014.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter