Economic

Lecții de educație financiară pentru tinerii din nordul Republicii Moldova. Proiect desfăşurat în cadrul Campaniei Naționale de Educație Financiară

post-img
Lecții de educație financiară pentru tinerii din nordul Republicii Moldova

Gestionarea unui credit bancar şi evitarea capcanelor de creditare sunt câteva dintre subiectele unui program de lecţii publice dedicat tinerilor din nordul Republicii Moldova. Proiectul se desfăşoară în cadrul Campaniei Naționale de Educație Financiară şi ESTE implementat de Banca Națională a Moldovei și Expert-Grup, cu sprijinul proiectului USAID Moldova.

Campania națională își propune să intensifice eforturile de educație financiară în societate, în special în rândul tinerilor care sunt cei mai predispuşi riscurilor de îndatorare păguboase. Tinerii de la școală profesională din Soroca au învățat strategii și bune practici pentru a putea evita capcanele supraîndatorării şi pentru a lua decizii financiare chibzuite.

„Este benefic pentru noi, pentru a nu risca în viaţa de zi cu zi, mai ales noi, tinerii, care poate suntem mai predispuşi la eşecuri.”

„Este foarte bine să ştie tinerii, să nu acceseze credite şi apoi să nu aibă cu ce achita.”

Analiştii Expert-Grup susţin că, în ultimii ani, a crescut numărul creditelor de consum şi pentru locuinţe.

MADAN director de program, Expert-Grup: „O lecţie foarte binevenită, mai ales pentru elevii care participă, absolvenţi, deoarece ei deja urmează să se încadreze în câmpul muncii, să întemeieze o familie, respectiv, trebuie să fie pregătiţi pentru a gestiona corect bugetul.”

IVAN LUȚA director, şcoală profesională, Soroca: „Acum, trăind în această eră a consumerismului atunci când toate firmele vor să vândă cât mai mult. De aceea este important să avem această creditare responsabilă pentru nu a cădea pradă în această spirală asupra îndatorării.”

Potrivit statisticilor, oamenii din zonele rurale sunt mai reticenţi în ceea ce priveşte împrumuturile. Unii preferă credite de la bănci, alţii iau bani de la cămătari. Cei mai cumpătați, evită orice fel de împrumut.

„Nu, nu prea împrumutăm. Am împrumutat la bancă dar până dai... trebuie să te descurci.”

„În general, nu iau credite. Salariul, mulţumesc lui Dumnezeu, e bine, dar în sat lumea accesează credite, mai ales cei care nu au cum să întoarcă înapoi.”

„Niciodată nu am luat credit, încerc să mă isprăvesc cu salariul pe îl avem, pentru a nu da ceva în plus.”

Potrivit Băncii Naţionale, în ianuarie 2024, s-au dat credite de 3,7 miliarde de lei, în descreștere cu 32,1 la sută față de luna decembrie 2023.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter