Actualitate

Drumul principal de la Butuceni, localitate ce face parte din Rezervaţia Cultural-Naturală Orheiul Vechi, a fost asfaltat

Drumul principal de la Butuceni, localitate ce face parte din Rezervaţia Cultural-Naturală Orheiul Vechi, a fost asfaltat

”.Drumul principal de la Butuceni, localitate ce face parte din Rezervaţia Cultural-Naturală Orheiul Vechi, a fost asfaltat. Astfel că drumul pitoresc, de ţară, a devenit peste noapte unul modern. Experţii în managementul patrimoniului susţin că s-a ştirbit din autenticitatea sitului. Conducerea rezervaţiei Orheiul Vechi declară că asfaltarea este temporară. Iar reprezentanţii Ministerului Culturii nu au venit, deocamdată, cu o reacţie.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA. „Reparaţia capitală a străzii principale din satul Butuceni a început în luna noiembrie. Până acum, drumarii au asfaltat aproximativ un kilometru de drum. Lucrările sunt efectuate după o tehnologie specială”.

În total, la Butuceni va fi reabilitată o porţiune de peste trei kilometri de drum. Muncitorii folosesc asfalt ce poate fi aplicat şi pe vreme geroasă, de până la minus 10 grade Celsius.

Sătenii se dau cu părerea despre noul drum. Unii se bucură că vor scăpa de praf, alţii cred că asfaltul ştirbeşte din autenticitatea satului îndrăgit de atâtia turişti.

ION ŞTEFĂNIŢĂ, expert în managementul. „Dacă voi pune pe rol normele de protecţie a patrimoniului cultural istoric, evident că aceste norme au fost încălcate. Dacă vrem să păstrăm acest sit în autenticitatea lui, în spiritul locului, aşa cum l-am moştenit noi, eu consider că un concept prin caldarîm, pavaj cu piatră putea fi asigurat”,

Conducerea Rezervaţiei Cultural-Naturale Orheiul Vechi, din care face parte şi satul Butuceni, susţine că decizia de asfaltare a drumului principal este una temporară.

ION CIOBANU, director, Rezervaţia Cultural-Naturală Orheiul Vechi. „Ţinând cont că costul de pavaj este de minim patru ori mai mare, plus la toate ar limita sarcina pe axă. Nu este o denaturare, deloc a aspectului peisagistic, sau aspectului autentic aici, deoarece avem asfalt şi în Trebujeni, avem asfalt şi în Furceni şi în Brăneşti”.

Am încercat să obţinem un comentariu de la Ministerului Culturii despre lucrările de asfaltare de la Butuceni, dar ni s-a cerut o solicitate oficială, lucru pe care l-am şi făcut. Până la difuzarea ştirii, nu am primit un răspuns.

Şi reprezentanţii Administraţiei de Stat a Drumurilor au refuzat să ne ofere detalii despre proiect şi să ne spună dacă au avut loc consultări cu specialiştii din domeniul protecţiei şi conservării patrimoniului naţional. 

Lucrările de asfaltare a drumului care trece prin satele Butuceni şi Morovaia, din raionul Orhei, sunt finanţate din bugetul de stat. Costul proiectului este de peste 17 milioane de lei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter