Social

Pregătiri intense de Paște la Orheiul Vechi: pensiunile sunt aproape complet rezervate

Pregătiri de Paște la Orheiul Vechi

Pregătirile de Paște sunt în toi la Orheiul Vechi, una dintre cele mai vizitate destinații turistice din Republica Moldova. Proprietarii de pensiuni sunt în aşteptarea oaspeților cu meniuri festive și bucate tradiționale, iar majoritatea locurilor de cazare au fost deja rezervate.

Sărbătorile de Paște au un farmec aparte la Orheiul Vechi, unde şi acum sunt păstrate tradițiile. Gazdele pensiunilor au început pregătirile pentru a întâmpina turiștii cu ospitalitatea deja cunoscută și cu mese îmbelșugate.


Este o sărbătoare sfântă, unde trebuie să păstrăm tradiţia de la bunei pe care o avem. O să facem sărmăluţe în frunze de varză, cighiri, şi cozonacul tradiţional, cu care vom merge la sfinţit.


Şi turiștii vor putea participa la pregătirea mesei de Paște și vor învăța cum se face cozonacul, pasca, dar și cum se încondeiază ouăle. Toate aceste bucate vor fi duse, seara, la biserică pentru a fi sfințite.


Decorăm pasca cu brânză de vaci, amestecată cu ou şi puţină sare, după gust. Punem în lucurile acestea libere brânza. Pasca trebuie să se primească gustoasă, rumenă şi coaptă bine.

O noapte de cazare pentru două persoane, cu masa de sărbătoare inclusă, costă aproximativ 1500 de lei – același preț ca anul trecut.


OLESEA COJOCARU, administrator, pensiune turistică: 70% deja din Pensiune este rezervată. Marea Majotiate sunt din România, dar avem şi din Estonia, Elveţia şi avem din Franţa oaspeţi. Deci vin acasă la rude şi evident că le arată tradiţiile.

Pe lângă meniul delicios, ofertele includ şi plimbări cu ATV-ul.

MIHAI VARZARI, administrator, pensiune turistică: Plimbări cu căruţa, tururi cu ATV-urile. Toţi turiştii care vin în rezervaţie. Au posibilitatea, chiar dacă sunt cazaţi la alte pensiuni să facă tururi cu ATV-urile noastre, plimbări cu căruţele noastre.


O tendință interesantă în ultimii ani este înlocuirea tradiționalului miel cu iepure – o alegere considerată mai sănătoasă.

Avem iepuraşul, iepuraşul care este solicitat de foate mulţi clienţi la sărbătoarea de Paşti pentru că este o carne dietică, foarte bună şi este adorată de toţi. –Un meniu pentru o singură persoană la cât ajunge? – 500-600 de lei, depinde ce comandă clinetul.

De Paște, basarabenii vor avea parte de un weekend prelungit: zi scurtă pe 18 aprilie, de Vinerea Mare, și liber și pe 21 aprilie, a doua zi de Paște. Elevii vor avea vacanță în perioada 18 - 28 aprilie.

REPORTER: GABRIELA SULEAC

Imagine: Eugen Picicur

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter