Sci-Tech

Înghețata e gustoasă, dar s-o faci la tine-acasă. Cum alegem o variantă mai inofensivă

post-img
imagine

Înghețata e desertul preferat al verii, însă nu chiar tot ce-ți face cu ochiul e bun pentru sănătate. Cum alegem o variantă mai inofensivă și la ce trebuie să fim atenți, ne explică medicul nutriționist Sergiu Munteanu.

Înghețata este preferată nu doar de copii, dar și de adulți, mai ales în zilele toride. Și pentru că în magazine o găsim în diferite forme și cu diferite gusturi, e bine să știm ce trebuie să conțină și cum să facem alegerea corectă.


SERGIU MUNTEANU medic nutriționist:  E clar că a evoluat, dar înghețata actuală, care este acum, noi trebuie să înțelegem că e despre dulce și despre zahăr și calorii. Din păcate, da, sunt înlocuitori de zahăr, da' nu-i așa de populară. Adică foarte puține persoane o folosesc. Deseori e artizanală și nu chiar toți o iubesc. 


Copiii care nu au intoleranță la lactoză se pot bucura de acest desert, însă, cu măsură.


SERGIU MUNTEANU medic nutriționist: Dacă înghețata este corectă, adică făcută într-adevăr din lapte integral sau frișcă din lapte cu zahăr, caloriile sunt. Dar pentru copii, dacă ei sunt hiperactivi, ei caloriile acestea le ard. Practic mari contraindicații nu este. Unele contraindicații să fie să nu răcească, să nu mănânce foarte multă înghețată, să nu ducă la infecții respiratorii acute sau altceva pe perioada de vară. Pot să ducă la carii dentare foarte mai des, deoarece zahărul – se dezvoltă bacteriile pe suprafața dinților.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter