Extern

Politicianul rus de opoziție Vladimir Kara Murza le-a cerut azi din închisoare susţinătorilor să nu renunţe la lupta pentru libertate

Politicianul rus de opoziție Vladimir Kara Murza le-a cerut azi din închisoare susţinătorilor să nu renunţe la lupta pentru libertate

Politicianul rus de opoziție Vladimir Kara Murza le-a cerut azi din închisoare susţinătorilor să nu renunţe la lupta pentru libertate. El a adresat mesajul în timpul audierilor online transmise pe un monitor instalat în sala de presă a unui tribunal din Moscova.

Vladimir Kara-Murza le-a vorbit susţinătorilor săi dintr-o închisoare a orașului rus Omsk unde e deţinut încă de la începutul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. El i-a îndemnat pe oponenţii regimului de la Kremlin să nu-şi piardă speranţa într-un viitor democratic al Rusiei după moartea subită în închisoare a liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi.

VLADIMIR KARA-MURZA deţinut politic. „Am avut multe gânduri în ultimele zile. Există multă decepţie, multă disperare, ceea ce este de înțeles pentru orice ființă umană. Eu însumi am fost în ceață toată această săptămână. Nici acum nu pot conştientiza cu adevărat ce s-a întâmplat. Dar dacă cedăm în fața deznădejdii și disperării, atunci facem exact ce-și doresc ei (n.r. guvernanţii). Nu avem dreptul să facem asta. Le datorăm camarazilor noștri căzuți să continuăm să muncim cu mai multă vigoare pentru a realiza ceea pentru ce au trăit și pentru ceea ce şi-au dat viaţa - pentru a face din Rusia o țară normală, liberă, europeană, democratică”.

Vladimir Kara-Murza este cetățean rus și britanic și a fost un consilier apropiat al politicianului de opoziție Boris Nemțov, asasinat în centrul Moscovei în 2015. Kara-Murza a fost arestat la câteva săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina.

Poliţia l-a reţinut, la câteva ore după ce a apărut la postul de știri american CNN unde a afirmat că Rusia este condusă de "un regim de criminali". Disidentul a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie anul trecut pentru trădare de patrie și răspândire a "informațiilor false" despre războiul ruso-ucrainean. El a negat acuzațiile și a comparat dosarul deschis pe numele său cu procesele staliniste din anii 1930.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter