Actualitate

Un monument dedicat eroilor români căzuţi pentru apărarea patriei în cel de al Doilea Război Mondial a fost inaugurat la Ocniţa

Un monument dedicat eroilor români căzuţi pentru apărarea patriei în cel de al Doilea Război Mondial a fost inaugurat la Ocniţa

Un monument dedicat eroilor români căzuţi pentru apărarea patriei în cel de al Doilea Război Mondial a fost inaugurat la Ocniţa. El le va aminti generaţiilor următoare despre sacrificiul ostaştilor. Construcția a fost posibilă datorită iniţiativei Asociaţiei Obşteşti - Monumentum.

La marginea cimitirului din Ocniţa, erau cinci cruci vechi din piatră, despre care puţini ştiau cui aparţin. În acel loc au fost înhumaţi 15 ostaşi români uciși pe front. Troița instalată astăzi, la va reaminti trecătorilor despre curajul eroilor români.

ALEXANDRU MUTURNIUC, reprezentant Asociația Obșteaşteasccă "Monumentum": „Stare lui a fost una deplorabilă şi despre cum arata acest monument cunoaştem doar din fotografiile de epocă, s-a conservat foarte rău. De obicei monumetele au avut o soartă destul de proastă după venirea  puterii sovietice şi iată deja obligaţia noastră morală este de a le restabili cu ceea ce şi ne ocupăm”.

MARCEL GHIRTOPAN, primarul oraşului Ocniţa: „Au venit persoane care cunosc istoria soldaţilor români, le-au identificat pentru că au o construţei deosebită”.

PETRIȘOR IONEL DUMITRESCU, consulul general al României la Bălţi: „Este foarte important pentru noi să avem grijă de eroi români, înţelegând că în acest mod pentru generaţiile viitoare vom adduce bunăstare şi prosperitate înţeşegând cee ace generaţiile anterioare au făcut prin jertfă”.

Monumentul a fost sfințit de un sobor de preoți in frunte cu PS Episcopul de Balti, Antonie. Adociația Monumentum lucrează la identificarea fiecărui ostaș român căzut la datorie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Monumentul de la Ocnița este cel deal 48-lea ridicat sau restaurant pentru memoria eroilor.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter