Economic

Producători agricoli, antreprenori şi meşteri populari s-au reunit azi la Palatul Republicii din Chişinău, unde au făcut bilanțul programului LEADER

Producători agricoli, antreprenori şi meşteri populari s-au reunit azi la Palatul Republicii din Chişinău, unde au făcut bilanțul programului LEADER

Zeci de producători agricoli, antreprenori şi meşteri populari, toţi membri ai Grupurilor de Acţiune Locală, s-au reunit astăzi la Palatul Republicii din Chişinău. Au făcut bilanțul programului LEADER destinat dezvoltării regionale. În acest an, proiectul susţinut de Uniunea Europeană şi partenerii externi, a primit finanţare şi din partea statului.

La târgul organizat la Palatul Republicii au fost expuse tot felul de produse. Eudochia Chiriac, din satul Cealîc, raionul Taraclia, a adus cașcaval pentru că are o mică fermă de vaci, iar utilajul de producere a lactatelor l-a procurat datorită finanţării obţinute prin programul LEADER.

EUDOCHIA CHIRIAC, antreprenor: "Am construit o mică linie de producere a caşcavalurilor. De doi ani producem doar caşcavaluri. Cerererea pentru produsele noastre e foarte mare în Republica Moldova." Valentina Nicula din satul Dolna, raionul Nisporeni, a beneficiat și ea de finatare europeană pentru a-și dezvolta afacerea.

VALENTINA NICULA, producătoare de prune: "Deţinem livadă, şi totodată cuptor. Cuptorul, o porţiune de grant, l-am primit din cadrul GAL-ului în 2018. Prima dată, am beneficiat de 2 mii de dolari. Pe vremea ceea, 40 de mii de dolari. Anul trecut am câştigat la un proiect, 60 de mii de lei." Târgul a fost vizitat și de premierul Natalia Gavriliţa împreună cu mai multi diplomaţi străini. "Să ştiţi că aici este mult potenţial. Am vorbit şi cu alţi producători de uleiuri esenţale, şi da, cred că merită să dezvoltăm." Premierul a reamintit că dezvoltarea regională este una dintre proprietăţile actualului Guvern. NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Le mulţumesc din suflet partenerilor care ne ajută în acest proces. În primul rând Uniunii Europene, Guvernului Poloniei, Guvernului SUA, fondului Solidarity şi toţi cei care sunt implicaţi în activitatea programului LEADER."

EXCELENŢA SA KENT DOYLE LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: "Suportul Guvernului SUA pentru LEADER reprezintă suportul pentru eforturile de reformare a Moldovei, inclusiv integrarea europeană."

EXCELENŢA SA Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova: "Sute de proiecte de dezvoltare au fost implementate cu succes, transformând eventualele strategii locale în realităţile de astăzi."

Din 2016, de la implementarea programului LEADER, în Republica Moldova au fost create 48 de Grupuri de Actiune Locală prin care au fost au lansate peste 850 de proiecte. În luna mai, Guvernul Republicii Moldova a aprobat pentru finanţare în perioada 2022-2023, proiecte din 37 de grupuri de acţiune locală în valoare totală de aproape 174 de milioane de lei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter