Actualitate

Invitație la lansarea construcției podului Ungheni - „o piatră de temelie în relația dintre frați”

post-img
Ministrul infrastructurii, Vladimir Bolea, și secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii din România, Irinel Scrioșteanu

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, și secretarul de stat al Ministerului Transporturilor din România, Irinel Scrioșteanu, invită românii de pe ambele maluri ale Prutului să participe sâmbătă, 26 aprilie, la lansarea lucrărilor de construcție a podului Ungheni.

„Acest pod nu este un simplu pod peste Prut, este o piatră de temelie, în adevăratul sens al cuvântului, care a stat la baza relațiilor dintre frați. Invit pe toți pe cei care pot și își doresc să participe la un asemenea eveniment, un moment unic în relațiile dintre frați, pe care vrem să îl punctăm la înălțimea unui sentiment și al unei trăiri pe care o merită”, a spus Irinel Scrioșteanu.

„Știu că este ajunul Paștelui Blajinilor, că sunt sfintele sărbători. Noi toți ne iubim părinții și buneii care au decedat, și eu voi merge la cimitir (…), dar pe data de 26, în ajunul Paștelui Blajinilor, mergem să ne facem datoria de cetățeni, să avem parte de o sărbătoare spirituală, care denotă foarte mult optimism, dar și perspective de viitor pentru noi toți, cei din R. Moldova. Toți românii, la data de 26, lansăm reconstrucția podului Ungheni-Ungheni,” a spus Vladimir Bolea.

România a autorizat lucrările de construcție a podului încă de la începutul săptămânii trecute, iar autoritățile din Republica Moldova urmează să emită o asemenea autorizație mâine, 15 aprilie.

Oficialii au amintit că autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului și-au propus să construiască 5 poduri peste Prut. 

„Ținta noastră este ca până în 2030, nu numai să finalizăm cele cinci poduri, ci să identificăm posibilitatea ca fiecare raion din R. Moldova să aibă cel puțin un pod peste Prut, spre Europa, din care face parte R. Moldova și în sânul cărei entități trebuie să ne regăsim, așa cum se spunea la Chișinău, maxim în 2028-2029”, a subliniat Irinel Scrioșteanu. 

Podul de la Ungheni reprezintă o legătură strategică între România și Republica Moldova, fiind parte integrantă a Autostrăzii Unirii (A8), cu rol major în interconectarea celor două rețele rutiere naționale – Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni și viitoarea Autostradă Ungheni – Chișinău, ambele cu termen de finalizare estimat pentru anul 2030.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter