Extern

Va fi sau nu împărțită? Iulian Fota, despre scenariile Casei Albe privind pacea din Ucraina

Va fi sau nu împărțită? Iulian Fota, despre scenariile Casei Albe privind pacea din Ucraina

Fostul consilier de securitate națională și actual reprezentant special al lui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, propune un plan care prevede împărțirea teritoriului ucrainean în zone de influență, cu trupe occidentale în vestul țării și cu menținerea controlului rusesc asupra regiunilor ocupate. Iulian Fota, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al României, susține că ideea este problematică și puțin realistă, întrucât vizează cedarea unor teritorii aflate încă sub control ucrainean.

„Nu știu dacă e un plan. E o reacție a lui Kellogg care e un pic marginalizat și eu cred că semnalizează să nu fie uitată. În fine sentimentul meu este pentru că nu-l vor ruși. Și asta știm. Generalul Kellogg, cel puțin, din punct de vedere al ajuns sale față de Ucraina, a fost mult mai corect și mai principial. Și rușii nu îl plac pe chestia asta. Rușii nu vor oameni cu coloană, nu vor oameni cu poziție, nu vor oameni care să cunoască regiunea. Ei discută cu Witkoff, care nu are niciun fel de experiență în relații internaționale. Kellogg știe despre ce e vorba și întotdeauna a avut idei mai bune legate de Ucraina, dar pentru că Moscova nu-l vrea și uitați-vă ce a ajuns Moscova, să facă o ordine în dispozitivul diplomatic american. Dar asta e situația în care ne aflăm. Acum, e o diferență notabilă între planul Kellogg și ce spune Witkoff, că Kellogg prevede trupe europene, occidentale, pe teritoriul Ucrainei, în zona mai distanțată de linia frontului. Witkoff nu se referă la astfel de trupe", a declarat Iulian Fota, fost secretat de stat la Ministerul Afacerilor Externe al României, în cadrul emisiunii Impact Global  de la TVR Moldova. 

Totodată, Iulian Fota a subliniat că rămâne de văzut în ce măsură detaliile acestei idei, aceste posibile soluții, se suprapun sau coincid între ele. El a adăugat că, în opinia sa, o comparație mai potrivită ar fi cu împărțirea Poloniei în bucăți după cel de-al Doilea Război Mondial, și nu cu împărțirea Germaniei în două state.

„Rămâne să vedem ce vor spune în primul rând nu europenii, dar ucrainienii. Pentru că în momentul ăsta Kellogg ce propune? Propune să li se dea rușilor un teritoriu pe care ei nu-l controlează militar în momentul acesta. Și care este pur și simplu teritoriu de drept al Ucrainei. Deci, asta este problema complicată cu acest plan. Nu se referă la ceea ce rușii au ocupat deja militar și ai putea  să spui, ok, suntem fața unui fapt împlinit. Fără să recunoaștem apartenența acelor teritorii la Rusia, putem să ne împăcăm cu ideea asta. De fapt, ucrainienii au făcut-o încă de astă toamnă. 

Dar nu a avut niciodată în discuție împăcarea ucrainienilor și al noastră a celorlalți pe teritoriile pe care rușii nu le controlează astăzi militar, chiar dacă ei juridic, constituțional, după Constituția lor, le-au încorporat în teritoriul Federației Ruse. Deci litigiul acesta este unul foarte complicat și, în primul rând, să vedem ce va zice Kievul. Eu nu cred că va accepta cineva în Kiev așa ceva. Politic nu văd liderul care să susțină și să accepte așa ceva, atât timp cât ucrainenii au plătit un preț atât de mare ca să-și apere acele teritorii", punctează fostul secretat de stat la Ministerul Afacerilor Externe al României.

Trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg a propus crearea unei „forțe de reasigurare” condusă de Regatul Unit și Franța în vestul Ucrainei. Teritoriile aflate în prezent sub ocupație ar urma să  fie controlate de forțele ruse. Între acestea ar urma să se afle trupele ucrainene poziționate la est de râul Nipru, unde ar urma să fie creată o zonă demilitarizată în apropierea actualei linii de contact.

Kellogg a propus, de asemenea, crearea unei zone demilitarizate de 18 mile în estul Ucrainei, de-a lungul liniei actuale a frontului, pentru a acționa ca un tampon între trupele ruse și cele occidentale.

Statele Unite nu vor mobiliza trupe terestre pentru forța de reasigurare din Ucraina, a declarat Kellogg. De asemenea, el a avertizat Franța și Regatul Unit să nu se bazeze pe sprijinul SUA pentru „coaliția voluntarilor”, o alianță a țărilor europene și din Commonwealth care s-au angajat să ofere garanții de securitate Ucrainei după o încetare a focului.

Comentariile lui Kellogg reprezintă prima referire a unui oficial american de rang înalt la Dnipro ca linie de demarcație în Ucraina postbelică. Propunerea vine în aceeași zi în care trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, s-a întâlnit cu Putin la Sankt Petersburg pentru a discuta despre un viitor acord de pace în Ucraina.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter