Ţările Uniunii Europene au aprobat un plan de reducere coordonată a consumului de gaz pentru a-şi putea micşora dependenţa energetică faţă de Rusia. Consiliul Băncii Europene de Investiții a aprobat o nouă asistență financiară pentru a ajuta Ucraina să-şi refacă infrastructura distrusă de bombardamentele armatei ruse. Iar Consiliul UE a prelungit cu încă jumătate de an sancţiunile economice împotriva Rusiei, introduse pentru prima dată în 2014 ca răspuns la anexarea peninsulei Crimeea. Despre acestea şi alte ştiri aflaţi din rubrica Europa Azi.
COMPROMIS ASUPRA REDUCERII CONSUMULUI DE GAZ
Miniştrii energiei din Uniunea Europeană au aprobat azi la Bruxelles, un plan de reducere coordonată a consumului de gaz de către ţările blocului comunitar. Preşedinţia cehă a Consiliului UE a anunţat că e o decizie importantă pentru ca ţările Uniunii să-şi poată reduce dependenţa energetică faţă de Rusia, care continuă să exporte tot mai puţin gaz în Europa. Împotriva deciziei s-a pronunţat doar Ungaria, însă pentru aprobarea iniţiativei a fost nevoie doar de o majoritate calificată a voturilor, adică de 15 din 27 de voturi. Săptămâna trecută Comisia Europeană a propus reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15% până la sfârşitul lunii martie a anului viitor. Însă aproape jumătate dintre ţările UE s-au împotrivit iniţiativei pentru că aceasta urma să le oblige pe fiecare dintre ele să consume cu 15 la sută mai puţin gaz în caz de ''risc de gravă penurie''.
UN NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU UCRAINA
Consiliul Băncii Europene de Investiții a aprobat o asistență financiară de 1,59 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să-şi refacă infrastructura distrusă de bombardamentele armatei ruse. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, acest pachet, elaborat în strânsă cooperare cu executivul UE, este susținut de garanții de la bugetul Uniunii. Acesta este al doilea sprijin financiar al Băncii Europene de Investiții oferit Ucrainei de la începutul invaziei ruse. În martie, instituţia bancară a aprobat acordarea unui ajutor financiar, în valoare de 668 milioane de euro, care a fost plătit integral în termen de o lună de la începutul războiului. La fel ca și primul pachet, această nouă finanțare este oferită în condiții favorabile, inclusiv pe termen lung.
U.E. A PRELUNGIT SANCŢIUNILE IMPUSE ÎN 2014
Consiliul UE a prelungit azi cu încă jumătate de an sancţiunile economice împotriva Rusiei, introduse pentru prima dată în 2014 ca răspuns la anexarea peninsulei Crimeea. E vorba de restricții care vizează persoane fizice şi juridice din Rusia şi din Crimeea care nu pot avea relaţii financiare sau comerciale cu Uniunea Europeană, iar activele lor din ţările blocului comunitar au fost îngheţate. Persoanele fizice sancţionate au restricții de călătorie pe teritoriul UE. Începând cu 24 februarie, Uniunea Europeană a aplicat Rusiei şapte pachete de sancțiuni fără precedent ca răspuns la invadarea Ucrainei. Consiliul UE a repetat că blocul comunitar rămâne angajat să continue să susțină capacitatea Ucrainei de a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea.