Politic

Maia Sandu, despre scandalul diplomatic cu Rusia: Am avertizat că Moscova nu respectă integritatea R. Moldova și îi convine ca aici să fie haos, corupție și sărăcie

post-img
Maia Sandu, președintele R. Moldova
Sursa foto: tvr

Președinta Maia Sandu declară că „Moscova încearcă se destabilizeze situația în RM pentru a împiedica transformările pe care guvernarea vrea să le facă”. „Moscovei îi convine ca în Moldova să fie haos, să fie corupție, sărăcie să fie guvernări pe care le poate cumpăra și controla, doar așa își poate promova interesele, noi vrem altceva”, a spus Sandu, la Secretele Puterii de la Jurnal TV, potrivit g4media.ro.

„Am avertizat despre asta, din păcate Moscova nu respectă suveranitatea și integritatea RM, Moscova încearcă se destabilizeze situația în RM pentru a împiedica aceste transformări pe care vrem să le facem, parcursul nostru european pentru că Moscovei îi convine ca în Moldova să fie haos, să fie corupție, sărăcie să fie guvernări pe care le poate cumpăra și controla, doar așa își poate promova interesele, noi vrem altceva, o țară liberă, să construim aici bunăstare și să ne consolidăm instituțiile ca să apere cetățenii”, a adăugat președinta.

Un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persoană non grata și este obligat să părăsească Republica Moldova, anunța Ministerul de Externe de la Chișinău, la 19 aprilie.

Tot la 19 aprilie, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în contextul vizitei președintelui Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, în Republica Moldova. Despre aceasta a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

La 17 aprilie, președintele Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, afirma că nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. Acesta susținea că urma să participe la congresul internațional de diplomație populară „Prietenia popoarelor – 2023”, în Găgăuzia. „Autoritățile moldovenești au decis că suntem cetățeni nedoriți, care nu pot vizita această țară”, a declarat acesta într-o înregistrare video, care a fost publicată pe rețele.

Prin urmare, reprezentanții Poliției de Frontieră au venit cu o reacție privind acest incident. MAE-ul rus a calificat refuzul Moldovei de a-l lăsa pe președintele Tatarstanului, Rustam Minnikanov, să intre în RM drept un alt pas neprietenos, a spus Maria Zaharova. „Moscova cere Chișinăului să asculte interesele propriilor cetățeni și să nu împiedice dezvoltarea relațiilor și a legăturilor interregionale cu Rusia”, a adăugat reprezentanta MAE-ului rus.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter