Social

Patru câini special antrenaţi pentru depistarea armelor şi muniţiilor au intrat în serviciul Poliţiei de Frontieră din R. Moldova

Patru câini special antrenaţi pentru depistarea armelor şi muniţiilor au intrat în serviciul Poliţiei de Frontieră din R. Moldova

Cel mai bun prieten al omului poate fi de mare folos şi în lupta împotriva infracţiunilor. Încă patru câini special antrenaţi pentru depistarea armelor şi muniţiilor au intrat în serviciul Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova. Patrupedele au trecut printr-un program intens de pregătire, care a durat trei luni, şi au susţinut cu brio un examen, alături de agenţii de poliţie cu care vor lucra.

Ivan Domenti, de 23 de ani, şi Ebi, o femelă de ciobănesc olandez, au demonstrat că sunt pregătiţi să descopere obiecte interzise la graniţele ţării.

IVAN DOMENTI, chinolog, Poliţia de Frontieră: „Are vârsta de 2 ani. Facem o echipă de trei luni. De la început a fost greu, dar ne-am străduit şi în fiecare zi lucram. Şi adăugător munceam. Ne-am împrietenit şi suntem o echipă bună. Sper că în viitor vom obţine rezultate mai bune.”

Nina Antoci este singura femeie chinolog din cadrul Poliţiei de Frontieră. Ea va lucra alături de căţeluşa Cara, pe care a donat-o instituţiei în luna februarie. Cele două au fost repartizate la Aeroportul Internaţional Chişinău.

NINA ANTOCI, chinolog, Poliţia de Frontieră: „Cea mai complicată perioadă a fost atunci când Cara a trecut de la perioada de copilărie spre adolescenţă, atunci când ea îşi doreşte mai multă joacă.Acum este pregătită.

- Vă ascultă?

- Da, mă ascultă. Asta nu înseamnă că cursurile sunt finisate, pentru că noi trebuie să progresăm.”

Acest program de pregătire a câinilor de serviciu este o premieră pentru Poliţia de frontieră, agenţii lucrând cot la cot cu specialiştii în dresaj.

„Noi am învăţat câinele să fie pentru căutări arme şi muniţii. Suntem pentru a efectua controlul bagajelor, autoturismelor, autocarelor, camioanelor cât şi a pasagerilor.”

„Este o relaţie de prietenie, înţelegere. Am încredere în ea. Cred că vor fi rezultate.”

Înainte de a fi trimişi pe teren, căţeii au fost supuşi unor teste riguroase.

GHENADIE ROTARU, specialist principal la centrul chinologic, Poliţia de Frontieră: „A fost căutarea muniţiilor, armelor la mijlocul de transport, în genţi. Am făcut nişte colete la care căţeii trebuia să reacţioneze. Atât la colete, cât şi la genţi erau mirosuri provocatoare puse de noi. Să vedem realitatea lucrului animalului şi cât de bine cunoaşte mirosul şi dacă nu-l deranjează alte mirosuri similare.”

SERGIU MÂNDRESCU, şeful centrului chinologic, Poliţia de Frontieră: „Având în vedere situaţia din regiune, sunt riscuri şi ameninţări mari la securitatea naţională, am hotărât ca aceste cursuri sunt necesare să fie desfăşurate, deoarece este riscul mare de trafic ilicit de arme şi muniţii urmează să mai pregătim personal pe acest domeniu.”

Centrul chinologic al Poliţiei de Frontieră foloseşte acum aproximativ 70 de câini de serviciu pentru depistarea armelor, muniţiilor, explozibililor, stupefiantelor, ţigărilor şi altor mărfuri de contrabandă.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter