Social

Guvernul a aprobat volumele maxime compensate și prețurile compensate la energie, în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică

Compensatii
Sursa video: TVR MOLDOVA

Guvernul a anunțat astăzi că familiile care nu se vor înregistra pe platforma http://compensatii.gov.md, până în luna decembrie, vor fi trecute în categoria vulnerabilității scăzute. Mâine este ultima zi în care cetățenii se pot înregistra online pentru a beneficia de compensațiile la facturile de energie electrică și termică, pentru luna noiembrie

Guvernul a aprobat acordarea de compensaţii iar de vineri, 25 noiembrie, familile înregistrate pe platforma http://compensatii.md li se va atribui automat categoria de vulnerabilitate.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: "O altă modificare prevede că locurile de consum neînregistrate în sistem, cărora pentru luna noiembrie le va fi atribuită automat categoria de vulnerabilitate energetică medie, pentru perioada decembrie 2022-martie 2023 le va fi atribuită categoria de vulnerabilitate medie scăzută. Pe această cale îndemn familiile care nu au reuşit să se înregistreze pe platformă în luna noiembrie să o facă pe parcursul lunii decembrie pentru a beneficia de compensaţii pe măsura vulnerabilităţii acestora."

Aproape cinci mii de familii din Republica Moldova vor rămâne, la iarnă, fără compensaţii la gaz şi căldură. Asta a susținut președintele Comisiei parlamentare Protecție socială, Sănătate și Familie, Dan Perciun, în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova. Este vorba despre categoriile de cetăţeni care au în proprietate mai mult de patru imobile cu destinație locativă sau bunuri imobile care depășesc patru milioane de lei. 

Majoritatea familiilor basarabene vor primi însă ajutor, dar cuantumul compensaţiei va depinde de categoria de vulnerabilitate. 

Până acum, pe platforma compensațhttp://ii.md  au fost depuse circa 700 de mii de cereri. Compensaţiile se vor regăsi în facturile din luna decembrie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter