Economic

Expert economic: „În 2022, vinurile noastre au ajuns în 35 de țări europene”

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

„În 2022, vinurile noastre au ajuns în 35 de țări europene. Este o oportunitate de a valorifica în continuare aceste eforturi. Cum s-a menționat Summitul Comunității Politice Europene va avea loc la o vinărie și acest lucru este simbolic, dar foarte important pentru că poate crea povești”, a declarat Stas Madan, expert economic, prezent în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Cel mai mare articol de cheltuieli care le facem noi pentru organizarea Summitul Comunității Politice Europene, sunt investiții în infrastructură. Aceste investiții rămân până la urmă pentru oameni ca pe urmă să fie utilizate. Este doar o chestiune de prioritate că, aceste chestiuni au fost prioritizate  prepoderent aici, dar nu se pune problema utilității acestora. Avem nevoie să punem lucrurile la punct, dar este cert că se oferă în general sistemul nostru de diplomație economică foarte multă muniție și de bună calitate acest eveniment,” spune Stas Madan.

Totodată, expertul economic susține că sistemul nostru de diplomație economic este departe de a fi unul perfect și acum are loc un proces de reformare a acestuia. 

„În primul rând agenția de investiții care trebuie să implementeze în mare parte politica statului în acest domeniu este foarte puțin capacitată pe moment, plus sunt trei instituții aici, Ministerul de Externe, Ministerul Economiei și Agenția de Investiții care adesea ori pot intra în coliziune, nu știu cum să-și împartă atributele și asta este iarăși o problemă. Și, trebuie desigur investiții mai multe în general în acest domeniu,” a conchis Madan.

Cu toate acestea, Stas Madan a precizat că o altă problemă este că noi de vreo trei ani nu avem o strategie de promovare a exporturilor și atragerea investițiilor, care a expirat ultima în anul 2020. 

„Este important să avem una ca toate aceste priorități să fie puse pe hârtie ca să putem urmări cum se realizează acestea. Cum s-a menționat evenimentul are loc la o vinărie și acest lucru este simbolic, dar foarte important că poate crea povești. În general dacă analizăm structura exporturilor noastre de vinuri, din cele 47 de state ale Comunității politice Europene, în anul 2022 vinurile noastre în cantități mai mari sau mai mici au ajuns în 35 de dintre ele. Este o oportunitate de a valorifica în continuare aceste eforturi. Pe moment prețurile noastre sunt mai mici decât alți competitori pentru că avem nevoie de a valoriza acest vin. Vinificatorii noștri pot fi inventivi pentru ca să valorifice această fereastră de oportunitate și să creeze noi ancore de promovare pentru vinurile noastre,” a mai spus acesta.

 Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 25 mai o puteți vedea în continuare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter