Actualitate

Marcel Ciolacu va merge la Kiev pentru a finaliza negocierile privind exportul cerealelor ucrainene în România. Urmează dialogul cu premierii Greciei, Republicii Moldova și Bulgariei

post-img
Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri, la Buzău, că o să facă o deplasare la Kiev împreună cu mai mulți miniștri pentru a finaliza discuțiile ce vizează exportul de cereale ucrainene pe teritoriul României.

"Urmează să am o deplasare cu mai mulți miniștri la Kiev, când cred că o să finalizăm toate discuțiile în ceea ce privește exportul pe teritoriul României. În acest moment, ce s-a negociat de către domnul ministru este foarte clar și sunt ferm convins că o să vă și detalieze", a afirmat Ciolacu, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că discută zilnic cu premierul Ucrainei.

"Eu, cel puțin, am un dialog zilnic cu prim-ministrul Ucrainei și cu Comisia Europeană. Și mulțumesc ministrului Agriculturii din România, care are în fiecare zi dialog cu omologul, ministrului Economiei care are în fiecare zi dialog cu omologul din Ucraina, Comisiei Europene, doamnei președinte Ursula în primul rând, care ne-a susținut foarte mult în acest demers, miniștrii de externe și doamnei ambasador de la Bruxelles. S-a trecut și prin hotărâre de guvern a Guvernului României acest lucru, de trei zile, sistemul de licențiere solicitat de către România. În primul rând, 30 de zile nu există export pe teritoriul României, până acum nu a fost nicio solicitare. Am cu Vama un dialog în fiecare zi pe acest subiect și o informare dacă cineva a cerut vreun export pe teritoriul României și nu s-a cerut. Deci partea ucraineană s-a ținut de cuvânt", a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Guvernului a vorbit și despre sistemul de dublă licențiere privind exportul grânelor.

"Urmează să facem un memorandum în aceste 30 de zile și un sistem de dublă licențiere atât pe teritoriul Ucrainei, cât și pe teritoriul României. Cu adevărat, nu se poate exporta pe teritoriul României prin intermediari și traderi. Exportul va fi direct la procesatori, în cazul în care aceștia doresc să importe din Ucraina, cu un sistem foarte clar de control ANSVSA, chiar cu eșantioane mai numeroase decât până acum și cu adevărat o discuție foarte aplicată în ceea ce privește tranzitul. Mi-aș dori un tranzit mult mai mult pe zona de căi ferate și pe Dunăre. Urmează să am o deplasare la Varna, să continui dialogul și cu prim-ministrul Greciei, și cu prim-ministrul Republicii Moldova și cu prim-ministrul Bulgariei", a mai precizat premierul Marcel Ciolacu.

În luna mai, Comisia Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permițând în același timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.

Executivul comunitar a pus punct pe 15 septembrie interdicției introduse de cele cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre țările vecine.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că au fost găsite soluții pentru gestionarea exporturilor cerealelor ucrainene, anume crearea unui sistem de autorizare, astfel încât să nu fie afectați fermierii din România.

El a avut o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și vicepremierul bulgar, Mariya Gabriel, precizând că discuțiile s-au axat pe tranzitul cerealelor și exportul acestor produse în statele prin care se face tranzit.

"Am găsit soluții atât pentru tranzitul produselor agricole din Ucraina spre piețele mondiale, cât și pentru a gestiona exportul acestor produse spre România. Am găsit deschidere în partea ucraineană, Guvernul României s-a implicat foarte bine și s-au negociat condiționalități, Comisia a venit cu soluții suplimentare. În esență, este vorba de un sistem de autorizare a acestor exporturi, care autorizare trebuie să fie agreată și de-o parte și de cealaltă, în acest fel putând să controlăm foarte bine fenomenul și să nu afectăm fermierii din România, care au nemulțumiri legate de aceste produse", a afirmat șeful statului.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter