Oligarhul fugar, Vladimir Plahotniuc a câștigat procesul de judecată împotriva Consiliului UE, care l-a sancționat pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova". Contestația a fost acceptată miercuri, 23 octombrie, de Tribunalul Uniunii Europene. Totuşi, hotărârea nu este definitivă, aşa că oligarhul rămâne, în continuare, pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene. Ministerul de Externe de la Chişinău a declarat că nu au fost epuizate toate căile de atac în acest dosar.
„Curtea admite acțiunea de anulare formulată de Vladimir Plahotniuc împotriva actelor prin care acesta a fost inclus, în anul 2023, de către Consiliul Uniunii Europene pe listele persoanelor și entităților vizate de măsuri restrictive din cauza situației din Republica Moldova”, se menționează în hotărârea Tribunalului General al Uniunii Europene.
Magistrații europeni şi-au motivat decizia prin faptul că, Consiliul Uniunii Europene nu a precizat, în hotărârea sa din 2023, motivele și dovezile care au stat la baza includerii lui Plahotniuc în lista persoanelor sancționate pentru destabilizarea Republicii Moldova.
Experţii în drept internațional și european consideră că acest câştig de cauză pentru Plahotniuc vine dintr-o eroare de procedură, care va fi remediată de juriştii Consiliului UE.
OTILIA VATAVU, expert în Drept internațional și european, WatchDog.MD: „Această decizie nu trebuie interpretată ca o constatare a faptului că includerea lui Plahotniuc pe lista sancțiunilor a fost nejustificată. Dimpotrivă, în paragraful 33 este respins acest lucru în mod clar. În esență, Curtea a criticat anumite aspecte de ordin procedural, sublinind că criteriile au fost formulate un pic mai ambiguu. În realitate, de fapt, acest caz va ajuta acest regim sau îl va fortifica într-un anumit mod pentru că va face un pic mai rezilient față de control judiciar și va diminua semnificativ riscul ca eventuale viitoare contestații să ducă la excuderea persoanelor vizate, chiar și temporar, de pe această listă. Absolut nu scapă și chiar dacă ele pot, pe anumite baze procedurale, fi ridicate temporar, aceste probleme de procedură pot fi remediate destul de rapid și ușor și domnul Plahotniuc va fi din nou reintrodus”.
Consiliul Uniunii Europene poate ataca decizia în termen de până la două luni, iar contestația va fi examinată de Curtea de Justiție a UE.
Într-un comentariu pentru TVR MOLDOVA, şi Ministerul de Externe de la Chişinău a precizat că oligarhul fugar rămâne în lista neagră a statelor europene în baza altor decizii. Amintim că, în mai 2023, Consiliul UE a decis sancționarea a cinci persoane acuzate că vor să destabilizeze situația din Republica Moldova.
Era vorba despre controversaţii politicieni de la Chişinău, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika. În plus, autoritățile din Moldova și UE declarau că cei cinci acționează în interesul Kremlinului, pe fundalul agresiunii rusești contra Ucrainei.
Sancțiunile presupuneau restricții de călătorie în UE, confiscarea bunurilor şi blocarea conturilor de pe teritoriul blocului comunitar. Ulterior, Plahotniuc a ajuns şi pe listele de sancțiuni ale Statelor Unite ale Americii și Marea Britanie. Oligarhul a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019.