Social

Grădină senzorială pentru copiii cu necesități speciale, în curtea unui liceu din Strășeni

Grădină senzorială pentru copiii cu necesități speciale, în curtea unui liceu din Strășeni

În curtea Liceului din Sireţi, raionul Străşeni, a fost amenajată o grădină inedită dedicată în special copiilor cu necesităţi speciale. Facilitățile amenajate îi va ajuta pe cei mici să-şi dezvolte mai uşor unele abilităţi. Spaţiul a fost creat de organizaţia Copil Comunitate Familie, cu sprijinul financiar al Germaniei.

ZFR

Grădina Senzorială facilitează interacțiunea prin activități specifice fiecărei zone în vederea stimulării vizuale, tactile, auditive și olfactive. Integrarea senzorială facilitează procesul de învățare și îi ajută pe copii să înțeleagă și să asimileze emoții, comportamente și să se adapteze la diverse situații de viață. La Liceul "Grigore Vieru" din Sireţi învață 15 copii cu cerinţe educaţionale speciale. Pentru ei, grădina senzorială îi va ajuta să-şi dezvolte aptitudinile.

„E foarte bine-venit mai ales pentru aceşti copii, cu dizabilităţi, pentru că ei nu prea interacţionează, stau separat... aşa ei o să se joace, noi suntem foarte mulţumiţi.”

„Ar fi bine să fie mai multe săli de acest tip... ca în cazul nostru, cum este grădina, ca să-i ajute, să le stimuleze puţin modul de a învăţa multe lucruri.”

 Grădina are şase zone, dotate cu diverse obiecte care dezvoltă abilităţile copiilor.

LILIA TRIFAN psihopedagog: Este zona de dezvoltare fizică sau motrică, avem zona plantelor, avem zona aleea senzorială şi panoul senzorial.  Este o zonă foarte interesantă, care produce multe sunete şi diferite. Deci, avem clopoţeii pentru că, îndeosebi, atunci că copilul are o deficienţă de auz este nevoie să audă câteva sunete, diferită tonalitate, diferită intensitate.

AURELIA REBEJA logoped: Vom avea mai mari posibilităţi să ieşim, ca activităţile să le petrecem în aer liber. Deoarece avem mulţi copii şi sala ne permitea toate activităţile să le facem.  Vor dezvolta motricitatea fină şi grosieră, vor diminua emoţiile şi stările de anxietate.

Este prima grădină din cele trei care urmează să fie amenajate în Republica Moldova până la sfârşitul acestui an.

LILIANA ROTARU, preşedinte, CCF Moldova: Sunt 18 şcoli în toată ţara, în şase raioane, unde vor fi create 15 săli senzoriale, adică în interior, şi trei grădini senzoriale. MUSCA Şi deja am observat astăzi, deşi ploua, toţi copiii au ieşit afară pentru că erau curioşi, iarna vor putea să ducă unele dintre aceste plante în încăpere...

Sălile şi grădinile senzoriale au fost create cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei. Pentru fiecare spaţiu, s-au alocat între 15 şi 16 mii de euro.

VERENA ZELL, reprezentant, Ambasada Germaniei în Republica Moldova: Dumneavoastră faceţi paşi importanţi pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Fiindcă incluziunea, faptul că oferiţi fiecărui om oportunitatea de a se dezvolta, este o valoare importantă a Uniunii Europene.

Pentru crearea spaţiilor senzoriale sunt prevăzute investiţii totale de 788 de mii de euro. Proiectul este implementat de CCF Moldova, în colaborare cu Ministerul Educaţiei.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter