Actualitate

Autorizația de mediu temporară pentru Uzina Metalurgică de la Rîbniţa a fost prelungită pentru încă două luni

Uzina de la Rîbnița

Autorizația de mediu temporară pentru Uzina Metalurgică de la Rîbniţa a fost prelungită pentru încă două luni. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale și este un compromis pentru a obține un preț redus la energia electrică.

Prin decizia Comisiei pentru Situaţii  Excepţionale, Uzina de la Rîbniţa a primit două autorizaţii – una de  gestionare a deşeurilor și una de emisie a poluanților în atmosferă de  la surse fixe. 

ste pentru a treia oară când Guvernul de la Chișinău  prelungeşte autorizaţia de mediu pentru uzina metalurgică din stânga  Nistrului, în baza unei înțelegeri directe. 

La începutul lunii iunie,  uzina a depus o cerere pentru a obține autorizația de mediu pentru o  perioadă de 5 ani. Solicitarea urmează a fi examinată în termen de 90 de  zile. 

Într-un interviu pentru TVR MOLDOVA, ministrul Mediului, Iuliana  Cantaragiu a dat asigurări că autorizaţia va fi eliberată doar în cazul  în care inspectorii de mediu vor avea acces pentru a verifica dacă se  respectă rigorile legislației naționale. O altă condiţie este achitarea  taxei de mediu în bugetul de stat.

MAIA SANDU preşedintele Republici Moldova: „Dacă nu rezolvă problema cu emisiile nu au cum să obţină, pentru 5  ani, această autorizare. Asta este şi o prevedere a legii Republicii  Moldova, dar este şi o rigoare în situaţia în care ei vor să continue să  exporte în ţările europene, fiindcă UE are standarde de mediu şi mai  riguroase decât ale noastre”.

Chişinăul  nu are posibilitatea, deocamdată,  să verifice gradul de poluare a  aerului în preajma uzinei de la Rîbniţa. Ministerul Mediului vrea să  cumpere două staţii mobile de măsurare a calităţii aerului, iar una  dintre ele ar putea fi instalată la Rezina, la 3 km distanţă de Rîbniţa.   

IULIANA CANTARAGIU  ministrul Mediului: „E o zonă cu presiuni ecologice destul de mari  în regiune fiind mai multe întreprinderi: la Rezina, două la Rîbniţa şi  cad sub incidenţa aglomerărilor. Acolo a fost o staţie la Mateuţi, din  păcate nu ştiu din ce motive, anii trecuţi a fost devastată. Luăm în  calcul şi restabilirea acelei staţii”.

Uzina  metalurgică de la Râbnița este unul dintre principalii finanțatori ai  bugetului regiunii separatiste din stânga Nistrului. Potrivit unui  raport al pretinsului minister al dezvoltării economice de la Tiraspol,  la sfârșitul anului trecut, vânzările uzinei au fost de peste 400  milioane de dolari. Ceea ce reprezintă jumătate din cifra totală a  exporturilor regiunii transnistrene.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter