Secretarul eparhial al Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, face următoarele precizări după ce, în ultimele zile, în spațiul mediatic a apărut o „scrisoare deschisă” adresată Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care încearcă să discrediteze numirea unui episcop vicar pentru Arhiepiscopia Chișinăului, Mitropolia Basarabiei.
„Această scrisoare conține acuzații false și manipulatoare, în care Patriarhia Română este acuzată de „expansionism ecleziastic”, în timp ce se ignoră realitatea istorică a impunerii ierarhilor ruși în Basarabia de către Patriarhia Moscovei, timp de peste un secol”, precizează preotul.
Această scrisoare reprezintă, în opinia preotului, un atac direct și virulent la adresa Mitropoliei Basarabiei și a Patriarhiei Române, fiind construită pe mai multe niveluri de argumentare false pe care autorul încearcă: „să discrediteze statutul canonic al Mitropoliei Basarabiei, să inducă ideea că Mitropolia Basarabiei ar fi o entitate nelegitimă; să manipuleze opinia publică prin atacuri asupra noului episcop vicar; să întărească poziția Patriarhiei Moscovei în Republica Moldova prin mesaje propagandistice”.
„În istoria Bisericii, structurile canonice s-au organizat conform realităților locale și istorice. Însăși Patriarhia Moscovei s-a desprins de Patriarhia Ecumenică în 1589, fără a considera acest act o rupere a unității Bisericii”. El a subliniat că Mitropolia Basarabiei a existat canonic până în 1944, când a fost desființată forțat de regimul sovietic.
„Contestarea canonicității Mitropoliei Basarabiei – o minciună demontată”
Constantin Olariu susține că autorul scrisorii sugerează că Mitropolia Basarabiei ar fi „necanonică” și că orice episcop hirotonit în cadrul ei își pierde statutul canonic.
Această afirmație, subliniază el, este complet falsă și contrazisă de faptele istorice și juridice: Mitropolia Basarabiei este parte integrantă a Patriarhiei Române și este recunoscută de aceasta ca structură canonică; Reactivarea Mitropoliei Basarabiei în 1992 a fost confirmată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a recunoscut dreptul acestei Mitropolii de a exista și de a funcționa în Republica Moldova.
El consideră că autorul scrisorii omite deliberat faptul că Patriarhia Moscovei însăși are structuri paralele în diverse teritorii, inclusiv în Ucraina și în state occidentale, fără a-și pune la îndoială propria legitimitate.
„Critica numirii unui episcop vicar din România – Un argument lipsit de temei”
El spune că autorul scrisorii sugerează că desemnarea unui episcop vicar pentru Mitropolia Basarabiei din afara Republicii Moldova este o dovadă a lipsei de autonomie. Acest argument este fals, având în vedere că:
„Numirea episcopilor este prerogativa Bisericii Mame, care alege persoanele potrivite pentru misiunea bisericească, independent de criterii geopolitice; Patriarhia Moscovei însăși a numit episcopi în afara Rusiei, fără a considera acest lucru o „lipsă de autonomie” pentru structurile sale externe; Peste 50% din populația Republicii Moldova are cetățenie română, ceea ce face ca numirea unui episcop român să fie un act firesc și legitim”.
„Ipocrizia acuzației de expansionism ecleziastic”
Patriarhia Moscovei acuză Patriarhia Română de „expansionism”, relevă preotul, deși timp de peste un secol a impus ierarhi ruși în Basarabia. După anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus în 1812, toți episcopii și mitropoliții numiți în Basarabia au fost ruși, având scopul clar de a rusifica biserica și de a suprima influența românească.
„Lista ierarhilor impuși în Basarabia:
1821-1914 – arhiepiscopi ruși care au interzis limba română în biserici; 1944-1989 – mitropoliți sovietici care au sprijinit politica ateistă și de rusificare; 1989-prezent – Mitropolia Chișinăului sub jurisdicția Moscovei continuă să acționeze împotriva identității românești și a Mitropoliei Basarabiei.
„Este ipocrit să acuzi Biserica Ortodoxă Română că „se amestecă” în Republica Moldova, în timp ce Patriarhia Moscovei menține structuri bisericești artificiale în fostele teritorii românești și în întreaga lume”, menționează preotul Constantin Olariu, secretar Eparhial Mitropolia Basarabiei.
Potrivit lui, scrisoarea apărută în spațiul public este un atac propagandistic, ce urmărește delegitimarea Mitropoliei Basarabiei.
„Mitropolia Basarabiei rămâne fermă în misiunea sa duhovnicească și pastorală, în slujba credincioșilor ortodocși din Republica Moldova!”, precizează Constantin Olariu.