Social

Caravana „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile" a ajuns la Soroca

Caravana „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile" a ajuns la Soroca

Creşterea şi educarea copiilor este o responsabilitate care se împarte la doi. Este mesajul campaniei "Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile", organizată de Casa Națională de Asigurări Sociale, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. În acest weekend, caravana de informare a ajuns la Soroca.

Dorina şi Viorel Cecan sunt părinţii a trei copii. Mezina familiei se află acum în grija tatălui, care beneficiază de concediu paternal.

VIOREL CECAN tata: „Eu am vorbit cu dânsa și am spus dacă e fată eu o să stau şi o să o îngrijesc. Tu ai avut 2 băieței, iei îngrijit acum şi eu stau şi o să fie fata tatei. E un lucru plăcut, pentru mine nu e greu. Soţia a ieşit la serviciu, dar eu am ieşit în concediu până la 3 ani”.

Ambii soţi lucrează de mai bine de 10 ani la Poliția de Frontieră în zona de Nord. Dorina munceşte în continuare, iar Viorel se află în concediu paternal pentru o perioadă de trei ani.

DORINA CECAN mama: „Eu îmi continui activitatea mai departe la Poliţia de Frontieră, cu toate că stau cu grijă mereu ce e acasă, dacă e hrănită sau schimbată la timp, dar având în vedere că mai avem copii care nu ne-a fost deloc greu, sunt convinsă că soţul se descurcă foarte bine. De câte ori vin acasă este mâncarea pregătită, fata schimbată, liniștită şi totul este bine”.

Pentru ca exemplul soţilor Cecan să fie preluat de mai multe astfel de familii, Casa Națională de Asigurări Sociale, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, au dat startul unei campanii de informare. 

MARINA MOROZOVA deputat PAS: „În parlament, împreună cu Guvernul şi partenerii de dezvoltare am inţiat şi am mers în legislativ cu 12 inițiative şi măsuri de susținere a familiilor cu copii pentru a îmbina armonios viaţa de familie cu cea profesională”.

În cadrul sesiunilor sunt prezentate ultimele schimbări legislative care le oferă părinților o serie de opțiuni. 

NELEA RUSU reprezentant UNFPA Moldova: „Ne dorim să ajungem la fiecare cetățean prin aceste sesiuni de informare dar şi printr-o serie de materiale informative, broşuri, postere, inclusiv videouri, animații care vor fi difuzate la televiziuni prin care facem apel către părinţi să beneficieze de drepturile sociale, pentru tătici să solicite concediu de paternitate de la angajator, concediu de îngrijire, să-şi cunoască drepturile şi să beneficieze de toate garanțiile oferite de lege”.

VIORICA STANILĂ reprezentant CNAS: „Casa națională se axează pe propagarea informației relevante prestațiilor sociale. Cetățenii trebuie să-şi cunoască drepturile şi mereu să fie în pas referitor la aceste subiecte”.

Caravana a ajuns până acum în şapte raioane ale Republicii Moldova. Campania "Fii părinte informat, cunoașteți drepturile" se va încheia la sfârșitul lunii februarie

author-img_1

Cristian Sava

Reporter