Social

Eroii români, comemorați la Otaci

Eroii români, comemorați la Otaci

Un monument ridicat acum 83 de ani, la Otaci, în memoria eroilor români, căzuți pentru apărarea Patriei, a fost restaurat şi inaugurat astăzi. Sculptura a fost distrusă de sovietici, în cel de-al doilea Război Mondial, şi reabilitată abia acum, cu sprijinul Asociației "Monumentum" în parteneriat cu Primăria Otaci și Consulatul General al României la Bălți.

Monumentul de la Otaci, dedicat eroilor români, a fost ridicat în 1939. După ocuparea Basarabiei de către armata sovietică, acesta a fost distrus aproape în totalitate. Se întâmpla între anii 1944 - 1945.

PETRIȘOR DUMITRESCU, consul general al României la Bălți: „Cinstim eroii români care au căzut pentru apărarea patriei. Este un nou monument, o nouă cinstire, un nou moment pentru a spune "Glorie ostașilor și eroilor români!" și de a a-i asigura că le vom cinsti amintirea și că vom duce mai departe zestrea pe care ne-au lăsat-o".

DUMITRU ZAVROȚCHI, primar, orașul Otaci: „Cred că acest monument va demonstra viitoarelor generații că lecțiile războiului trebuie învățate. După cum arată realitatea de acum, noi ne-am dovedit a fi elevi răi”.

IULIAN RUSANOVSCHI, reprezentant Asociaţia Obştească "Monumentum": „Monumentul este închinat și Generalului Stan Poetaș, care în ianuarie 1919 a căzut în apropiere de Otaci, lângă satul Călărășeuca, în confruntările cu armata sovietică din 7-21 ianuarie 1919"

„Este un lucru care se merită pentru tânăra generație, să cunoască cine a luptat pentru pace, pentru ca noi să avem un cer senin deasupra capului."

Luna trecută, şi în alte două localităţi din Republica Moldova, la Ocniţa și Glodeni, au fost inaugurate  monumente dedicate eroilor armatei române.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter