România la zi

Congresul SUA a adoptat o rezoluție la 25 de ani de Parteneriat Strategic cu România, aliat care “joacă un rol esențial în eforturile NATO de a contracara agresiunea Rusiei”

post-img
România-SUA
Sursa foto: © Guvernul României

Cei doi copreședinți ai Grupului de prietenie cu România din Congresul Statelor Unite ale Americii, membrii Camerei Reprezentanților Mike Turner și Debbie Dingell, care reprezintă cele două mari partide americane, Republican și Democrat, au introdus o rezoluție pentru a onora oficial borna de 25 de ani a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite.

BFCO

Ambasada României la Washington a organizat, la 12 iulie, un eveniment în Capitoliul american pentru a marca introducerea rezoluției, cu participarea mai multor membri ai Congresului american și a unor membri ai Parlamentului României, ai comunității românești și ai mediului de afaceri româno-american, relatează CaleaEuropeană.ro.

Rezoluția introdusă în Congresul american reafirmă “legăturile apropiate dintre România și Statele Unite, bazate pe un angajament comun față de libertate, democrație, statul de drept și prosperitate economică” și recunoaște eforturile României de a sprijini Ucraina în contextul invaziei ilegale și neprovocate a Rusiei, notând că “România oferă asistență critică poporului ucrainean, oferind refugiu și rute de trecere pentru cei peste un milion de ucraineni care au fugit în fața invaziei Rusiei”.

Documentul subliniază că, în ultimii 25 de ani, România a promovat securitatea și principiile democratice în Europa Centrală și de Est și în regiunea Mării Negre și a contribuit în mod activ, în calitate de membru al NATO și al Uniunii Europene, la crearea unui parteneriat transatlantic puternic, inclusiv ca unul dintre cei mai importanți contributori de trupe la misiunea de aproape două decenii a NATO în Afganistan.

Rezoluția remarcă faptul că “România este membru fondator al formatului de cooperare regională NATO “București 9″, care vizează consolidarea apărării și descurajării pe flancul estic al Alianței” și că țara noastră “a jucat un rol esențial în eforturile NATO de a contracara agresiunea rusă, îndeplinind în mod constant sau depășind ținta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare în cadrul NATO și s-a oferit să găzduiască unul dintre cele 4 noi grupuri de luptă multinaționale ale NATO”.

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a punctat importanța Parteneriatului Strategic pentru parcursul euro-atlantic al României, pentru integrarea în NATO, pentru consolidarea democrației și a economiei românești. ”Acest parteneriat a fost încheiat între guvernele noastre, însă este și un parteneriat între cetățenii noștri. Este o poveste de succes. Povestea nu ar fi însă completă fără recunoașterea rolului extraordinar pe care Congresul american și fiecare dintre cei prezenți l-au jucat în ultimii 25 de ani în formarea, încurajarea și promovarea legăturilor puternice dintre statele noastre”, a spus el. 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter