Social

Nunțile sunt din ce în ce mai scumpe. Cât costă organizarea unui asemenea eveniment

Nunțile sunt din ce în ce mai scumpe. Cât costă organizarea unui asemenea eveniment

Cine are de gând să-și pună verigheta pe deget și să mai facă și petrecere cu mulți invitați trebuie să-și calculeze bine bugetul. Totul s-a scumpit - de la prețul aurului pentru inele şi până la meniu, decor, ținute și servicii. Unii spun că prețurile ar fi chiar duble față de anul trecut și pentru organizarea unei nunți ar fi nevoie de o investiție de vreo 20 de mii de euro.

Alexandra şi Dionisie au decis că ar fi vremea să-și unească destinele și facă nuntă așa că au început să-și facă socotelile.

ALEXANDRA, viitoare mireasă: „Ne-am organizat un buget cât de cât, dar nu vom exagera cu preţurile. Vom avea până la 120 de invitaţi. Nunta va fi restrânsă, să ne distrăm şi o facem pentru noi”.

DIONISIE, viitor mire: „Unica la care am renunţat asta sunt naşii. În loc de naşi noi vom avea martori, care o să ne fie alături când o să avem întrebări şi aşa mai departe. Dar restul, tradiţii decor, fotograf, video, tot o să fie prezent”.

Unii renunță și la datina creștinească dar nu renunță și la fastul nunții. Dar asta costă, iar bugetul trebuie să fie pe măsură.

IULIA SANDUŢA, decoratoare: „De exemplu un buchet de gipsofilă, florile acelea mici sau se mai numesc florile miresei erau la preţ de 500-600 de lei, la moment sunt 700 de lei buchetul.Toate accesoriile iluminate au cresczut, pentru că noi le importăm fie din China, fie din Europa şi respectiv totul a crescut practic dublu. Lumea zice că putem găsi decor şi cu 100-200 de euro, însă nu e chiar aşa. Un buget minim pentru serviciile de decor încep de la 1500 de euro”.

Nunta înseamnă și ospăț culinar iar asta costă tot maim ult iar cei ce-și închiriară restaurantele adăugă și sporuri pentru facturile mărite la utilități.

ANDREI PATRAŞCU, administrator restaurant: „Sunt în primul rând sursele energetice. Lumina s-a scumpit, gazele s-au scumpit, salariile s-au mărit din cauza asta sunt măririle acestea. Noi însă ne menţinem preţurile ca în an. Cum am început cu 1200 de lei pentru persoană, aşa şi anul acesta e de la 1200 de lei pe persoană. Dar, în dependenţă de bucatele alese, variază şi preţul final al meniului”.

STIVEN CIOBANU, bar manager: „Faţă de anul trecut cu cât e mai scumpă acum băutur? – În linii generale s-a scumpit cam cu vre-o 20 la sută.- Şi mai aşteptaţi să se scumpească cu cât? – Anul acesta cred că o să fie cu plus încă 20 %”.

Viitorii miri trebuie desi să se așeze și să calculeze bine. Decorul cam 30 de mii de lei, inchirierea restaurantului cam 16 mii, un meniu peste 1200 de lei de invitat, serviciile foto şi video peste 32 de mii de lei, muzica live peste 40 de mii de lei. Așa se face că nunta devine amețitoare nu doar ca eveniment ci și ca investiție  - pentru o petrecere cu 100 de persoane trebuie cam 20 mii de euro.

BUGET ORGANIZARE NUNTĂ

MENIU  1200 LEI PERSOANA
MUZICA LIVE – 40 000 LEI
SERVICII FOTO ŞI VIDEO – 32 000 LEI
DECOR – 30 000 LEI
SERVICII ORGANIZARE 16 000 LEI

ALINA CIOBANU, organizator de nunţi: „Cea mai mare minimizare de costuri este cea a numărului de persoane. Cu cât sunt mai puţini cu atât costurile sunt mai mici. Ca să minimizeze costul trenuie ca evenimentul să-l programeze, să.l rezerveze din timp. Nu pe ultima sută de metri pentru că cu cât mai puţit timp avem cu atât costurile cresc şi să i-a servicii de calitatea şi să-şi stabilească nişte priorităţiâ”.

Din cauza creșterilor de preț, mulți tineri preferă să organizeze petreceri mai mici pentru nuntă, cu puțini invitați și servicii mai modeste.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter