Social

Peste 50 de cazuri de boala Lyme în 2025: Cel mai afectat rămâne Chișinăul

post-img
foto

Odată cu sezonul cald, căpușele devin active și pot transmite boala Lyme, cu simptome precum erupții și febră. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a înregistrat 53 de cazuri în Republica Moldova în primele șase luni, majoritatea în Chișinău, Strășeni și Ialoveni.

Raioanele Ceadîr-Lunga, Cahul, Criuleni, Edineț, Fălești au înregistrat câte un caz. Astfel, se constată o scădere semnificativă a numărului de cazuri, comparativ cu perioada similară a anului 2024 (126 de cazuri).

Autoritățile recomandă populației să ia măsuri preventive esențiale în timpul ieșirilor în natură: evitați zonele cu iarbă înaltă sau păduri dese, sau alegeți trasee sigure; purtați haine deschise la culoare, cu mâneci și pantaloni lungi; verificați periodic hainele și corpul pentru prezența căpușelor; pieptănați părul și inspectați animalele de companie la revenirea din natură.

Dacă observați o căpușă pe piele: folosiți o pensetă fină pentru a o extrage, apucând cât mai aproape de piele; trageți delicat, dar ferm, fără a răsuci, strivi sau aplica substanțe (ulei, ojă etc.); dezinfectați locul mușcăturii cu alcool 70% sau tinctură de iod; monitorizați starea generală și consultați medicul în cazul apariției simptomelor.

Specialiștii reamintesc că înlăturarea corectă și rapidă a căpușei reduce semnificativ riscul de infectare.

Pentru orice simptome apărute după o mușcătură de căpușă, în special febră, oboseală sau erupții cutanate, este esențială prezentarea de urgență la medic pentru diagnostic și tratament.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter