Cultură

Oportunități pentru artiștii din Republica Moldova. Deputații au ratificat Convenția Consiliului Europei privind coproducția cinematografică

post-img
cinematografie

Producătorii de film din R. Moldova vor putea atrage mai ușor investiții străine în proiecte. Parlamentul a ratificat Convenția Consiliului Europei privind coproducția cinematografică. Proiectul de lege a fost votat de 65 de deputați.

Odată cu ratificarea Convenției, producătorii autohtoni vor avea posibilitatea să inițieze coproducții pentru a suplini bugetul proiectului, astfel având oportunitatea să creeze produse competitive atât pentru piața națională, cât și pentru cea internațională.

Convenția Consiliului Europei privind coproducția cinematografică a fost adoptată în 1992. Ulterior, aceasta a fost revizuită în anul 2017, în condițiile în care noile tehnologii au modificat procesul de producție, distribuție și finanțare a operelor cinematografice, și semnată la 16 ianuarie 2023.

Ratificarea Convenției Consiliului Europei privind coproducția cinematografică, adoptată în 2017, va fi propusă spre examinare în plenul Parlamentului.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter